Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Nagy port vert fel Ron DeSantis ukrajnai háborúról tett kijelentése

Ron DeSantis meghívást kapott Ukrajnába, miután területi vitának nevezte a háborút. Kijelentése pártján belül is nagy port vert fel. A 2024-es előválasztás egyik esélyesének ugyanakkor muszáj külpolitikai kérdésekben is megnyilvánulnia, tekintve, hogy potenciális vetélytársai közt több külügyi nagyágyú is található.

Ron DeSantis floridai kormányzót meghívást kapott Ukrajnába, miután arról beszélt, hogy az Oroszországgal háborút vívó ország támogatása nem amerikai nemzeti érdek − adta hírül a CNN.
 
Az Egyesült Államoknak számos létfontosságú nemzeti érdeke van − határaink biztosítása, a hadsereg felkészültségi válságának kezelése, az energiabiztonság elérése, valamint a Kínai Kommunista Párt gazdasági, kulturális és katonai erejének ellensúlyozása −, azonban az, hogy még jobban belefolyjon az Oroszország és Ukrajna közötti területi vitába, nem tartozik közéjük − fogalmazott DeSantis korábban.
 
 − Biztosak vagyunk benne, hogy egykori katonatisztként Ron DeSantis meg tud különböztetni egy területi vitát a háborútól − reagált az ukrán külügyminisztérium szóvivője a floridai kormányzó szavaira. Oleg Nikolenko hozzátette, szívesen látják DeSantist Ukrajnában, hogy testközelből is megtapasztalja milyen a háború, valamint lássa a veszélyeket, melyet Oroszország inváziója jelent az amerikai nemzeti érdekekre nézve.
 
A 2024-es republikánus előválasztások egyik esélyesének tartott politikus mondatai pártján belül sem nyerték el mindenkinek a tetszését.
 
Nem területi vitáról, hanem háborúról van szó. Azt állítani, hogy ez nem számít olyan, mintha azt mondanánk, a háborús bűncselekmények nem számítanak − fogalmazott Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, Donald Trump korábbi elnök egyik szoros szövetségese. Egyetértett szavaival Thom Tillis észak-karolinai szenátor is, szerinte a háború jóval túlmutat Ukrajnán, hiszen humanitárius válság alakult ki, és háborús bűncselekményeket követnek el.
 
Noha még nem jelentette be indulását, Ron DeSantis lehet a legesélyesebb kihívója Donald Trumpnak a jövőre esedékes előválasztásokon. Eddigi nyilatkozataiban a floridai kormányzó általában kerülte az ukrajnai háború témáját, azonban a voksolás közeledtével a választók hallani akarják a jelöltek elképzeléseit arról, hogyan kellene alakítani a világ vezető hatalmának külpolitikáját a jövőben. Különösen igaz ez a tekintetben, hogy Trump elnöksége alatt újradefiniálta és meghatározó változásokat eszközölt az Egyesült Államok külügyeiben, minden esetben az amerikai nemzeti érdeket helyezte előtérbe, melyhez szorosan kapcsolódott a külföldi beavatkozások mértékének csökkentése. A korábbi elnök DeSantissal ellentétben többször is beszélt az ukrajnai háborúról, legutóbb egy New Hampshire-i kampányeseményen úgy fogalmazott: „A személyiségem mentett meg minket a háborútól. Ahogy korábban is elmondtam, amennyiben én lennék az elnök, úgy Vlagyimir Putyin nem támadta volna meg Ukrajnát.”
 
Trump hozzátette, ha újra ő foglalhatná el az elnöki széket, úgy huszonnégy órán belül véget vetne a háborúnak.
 
Forrás: V4NA, magyarnemzet.hu
(2023.03.16.)