Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Zaharova: az ukrán történelmi egyház a kijevi rezsim túsza Ukrajnában

A Moszkvában történelminek tekintett Ukrán Ortodox Egyház a kijevi rezsim túsza – írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Telegram-csatornáján.

Zaharova így reagált Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter ajánlatára, mely szerint a UPC szerzeteseinek nem kell elhagyniuk a kijevi barlangkolostort, ha átigazolnak a Moszkvában skizmatikusnak (szakadárnak) tekintett Ukrajna Ortodox Egyházához (PCU).
 
“A KIJEVI REZSIM NYÍLT SZÖVEGBEN, MINDEN SZÉGYENÉRZET NÉLKÜL HANGOZTATTA A BŰNÖS LOGIKÁT: A VALLÁSSZABADSÁGOT UKRAJNÁBAN TÚSZUL EJTETTÉK A BANKOVA (A KIJEVI KORMÁNYNEGYED FŐUTCÁJÁNAK) BANDITÁI” – ÍRTA ZAHAROVA.
 
Ukrajnában alapvetően két ortodox egyház rivalizál egymással: a kijevi vezetés által Moszkva-barátnak bélyegzett, Moszkva által pedig történelminek és kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC), amely zsinatának 2022. május 27-i határozatával kilépett a moszkvai patriarkátus fennhatósága alól, valamint az ukrán kormány által támogatott Ukrajna Ortodox Egyháza (PCU), amely Konstantinápolytól 2019-ben kapott autokefáliát (azt a státuszt, amikor egy egyház püspöke nem tartozik egy másik autoritás alá).
 
Annak dacára, hogy az UPC – a háború előtt legnépesebb ukrajnai ortodox felekezet – hivatalosan elfordult a moszkvai patriarkátustól Oroszország Ukrajnában indított hadművelete miatt, az ukrán kormány megvonja tőle a szovjet időkben államosított kijevi barlangkolostor bérleti jogát. Március 10-én felszólították a szerzeteseit, hogy március 29-ig hagyják el a keleti szláv kereszténység legfontosabb központjának tekintett, a 11. században alapított Pecserszka Lavrát. Pavlo metropolita, a barlangkolostor apátja közölte, hogy a szerzetesek nem fognak távozni.
 
 
A szerzetesek kilakoltatása és az ukrán államnak az UPC-vel szembeni fellépése ellen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter levélben tiltakozott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (EBESZ) és az ENSZ-nél.
 
New Yorkban egyébként kedden, orosz kezdeményezésre összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát a ruszofóbia problémájának megvitatására. A BT-ülésen Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője azt hangoztatta, hogy a béke és a jószomszédi kapcsolat Ukrajnával elvileg mindaddig kizárt, amíg a kijevi kormány kitart oroszellenes politikája mellett, amely szerinte közvetlen veszélyt jelent a nemzetközi békére és biztonságra. Mint mondta, Moszkva csak annyit vár el Kijevtől, hogy tisztelje az alapvető jogokat és szabadságjogokat, ám az ebben a kérdésben máskor oly lelkiismeretes Nyugat Ukrajna esetében más alkalmaz.
 
“HADD TEGYEM FEL A KÉRDÉST SVÁJCI SZOMSZÉDAINKNAK: AHHOZ, HOGY VALAKI SVÁJCI LEGYEN, EL KELL UTASÍTANIA AZ OLASZ, A FRANCIA VAGY A NÉMET IDENTITÁSÁT? EZ VESZÉLYEZTETI NEMZETÜK INTEGRITÁSÁT? HA NEM, AKKOR MIÉRT NEM BÍRÁLJÁK AZT, AMIT A KIJEVI HATÓSÁGOK TESZNEK AZ OROSZ NEMZETISÉGŰEKKEL?” – TETTE FEL A SZÓNOKI KÉRDÉST A DIPLOMATA.
 
Kirill Visinszkij, a Rosszija Szegodnya orosz állami médiacsoport ügyvezető igazgatója – aki korábban, ukrajnai újságíróként politikai okok miatt ült ukrán börtönben – a tanácskozáson példákat sorolt fel arról, hogy az ukrán médiában kitől milyen uszítás hangzott el orosz hadifoglyok kasztrálására, oroszok meggyilkolására, a családjuk kiirtására. Visinszkij szerint ezeket a felszólításokat most végrehajtják a fogságba esett katonákon és a Donbassz civil lakosságán.
 
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2023.03.16.)