Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Az embercsempészek ellen nemzetközi együttműködésre van szükség

A rendvédelmi erők csak nemzetközi együttműködéssel tudnak hatékonyan fellépni egy nagy, multinacionális bűnszervezet, az embercsempészek ellen – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 csütörtök reggeli műsorában.

Bakondi György felhívta a figyelmet arra, hogy az embercsempészek nagy nemzetközi hálózatban működnek a kiinduló országoktól a célországokig. Ezek kiterjedt, sok pénzzel rendelkező, egymással is konkuráló és a tevékenységüket a hatóságok elől elrejtő csoportok, amelyekben különféle funkciókat ellátók tevékenykednek, például felderítők, szállítók, okmányhamisítók, pihentetők.
 
A különféle bandák területi fennhatóságot is igyekeznek szerezni egy-egy határszakasznál, akár erőszakos konfliktusok árán is – tette hozzá. Közölte: a magyar határon idén már több mint húszezer határsértőt fogtak el, és több mint kétszáz embercsempész ellen indítottak eljárást.
A belbiztonsági főtanácsadó szerint az EU bűnüldöző szerveinek, például a Frontexnek – az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségnek – éppen az embercsempészek elleni nemzetközi együttműködésben lenne kiemelkedő szerepe, hogy gyors információcserével, nemzetközi akciók szervezésével mihamarabb felszámolják az embercsempész csoportokat.
 
Azonban mindaddig, amíg az EU apparátusa által követett migrációs politikában az illegális migráció „pozitívnak tekintendő vagy támogatandó, de legalábbis nem üldözendő”, addig vonzerőt jelent – jelentette ki.
 
Arról is beszélt: könnyen előfordulhat, hogy miközben politikai nyilatkozatok hangoznak el arról, hogy a külső határok őrizete nagyon fontos, és arra uniós forrásokat is kell fordítani, Magyarországot a határt őrző tevékenysége miatt megbírságolja az európai bíróság.
Bakondi György a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában részletesen is beszélt az uniós politikusok migrációval kapcsolatos közelmúltbeli nyilatkozatairól.
 
Úgy fogalmazott: azt nem lehet eldönteni egyelőre, hogy a külső határok védelméről szóló kijelentések a közeledő uniós választásokkal összefüggő politikai nyilatkozatot takarnak, vagy az EU illegális migrációra adott válaszainak újragondolását jelzik.
 
A bécsi terrorfenyegetettségről szólva a belbiztonsági főtanácsadó megjegyezte: a titkosszolgálatoknak komoly információjuk lehet, hiszen a lehetséges elkövetői kört is behatárolták. A keresztény templomok elleni terrorista támadás nem példa nélküli Európában – mondta, reményeit fejezve ki, hogy hatékony fellépéssel meg lehet előzni a terrorcselekményt.
 
Forrás: hirado.hu
(2023.03.16.)