Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Köszönjük, hogy éves adójuk 1%-át A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak ajánlották fel!
1%"/
Razzia a Délvidéken - Rajtaütés az erdőben

Szinte heti szinten razziáznak a szerb rendőrök a magyar határ menti erdőkben és elhagyatott tanyákon, szállásokon. Legutóbb 180 migránst gyűjtöttek be a Szabadka környéki erdőkből és szállították őket dél-szerbiai befogadóközpontokba. Az illegális táborok azonban nem sokáig maradnak lakatlanok.

Fiatal férfiak érkeznek a szabadkai befogadóközpontba. Elmondásuk szerint Afganisztánból menekültek el és a jobb élet reményében Svájcba mennének. Eddig három alkalommal próbáltak átjutni a magyar határzáron, de minden alkalommal feltartóztatták őket a határrendészek és visszatoloncolták őket Szerbiába. A 18 éves Salman három barátjával indult útnak.
 
„A helyzet Afganisztánban most nem jó. Afganisztánban nagyon sok szegény ember él, akik Európába akarnak jönni, hogy pénzt szerezhessenek. Jobb életet akarnak.”
 
A szabadkai befogadóközpontban csak kevesen és rövid ideig tartózkodnak. Innen indulnak a környékbeli erdőkben található táborokba, majd a határhoz. Innen embercsempészek vezetik őket tovább. Mohamed szerint változó, hogy mennyi pénzt kérnek.
 
„Attól függ, hogyan utazol. Gyalog vagy autóval. Ha gyalog akarsz menni, akkor csak 300-400 euró, ha autóval akarsz menni, akkor attól is függ, hova akarsz menni, 800-1000-1050 euró, és még több is.”
 
A Szabadka környéki erdőkben számos tábor található. Innen a szerb hatóságok csaknem heti szinten gyűjtik be a migránsokat és szállítják őket befogadóközpontokba. Legutóbb 180 migránst gyűjtöttek a környékről. Az országos akcióban 668 illegális bevándorlót gyűjtöttek össze.
 
Az erdőben az egyik tábort két napja számolták fel a szerb rendőrök. Az erdő egyik félreeső részén sátrak maradványai és rengeteg szemét árulkodik arról, hogy itt migránsok tanyáztak és még állatokat is vágtak. Ruhák, ételmaradványok, gyógyszerek, személyes tárgyak, iratmaradványok maradtak csak utánuk szétdobálva az erdőben.
 
A magyar-szerb határkerítés közelében a migránsok valóságos sátortáborokat létesítenek. Innen szedik őket össze a szerb hatóság emberei. Azonban a táborokba néhány napon belül új lakók érkeznek, illetve új táborokat létesítenek az erdőben a migránsok, amelyeket a rendőrök még nem ismernek.
 
Az erdőben a stáb több migránssal is találkozott, ami azt jelenti, hogy már újabb tábort vagy táborokat vertek a magyar határ közelében.
 
 
Forrás: pannonrtv.com
(2023.03.18.)