Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A New York-i Metropolitan Operának kártérítést kell fizetnie az orosz énekesnőnek

A New York-i Metropolitan Opera több mint 200 000 dollárt köteles kifizetni Anna Netrebko orosz énekesnőnek több mint egy tucat elmaradt előadás miatt. A sztárszoprán útjai azután váltak el a Met-től, hogy nem volt hajlandó eleget tenni annak a követelésnek, hogy elítélje Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A Netrebko és az opera közötti elszámolási vita rendezésére felkért választottbíró úgy ítélte meg, hogy az énekesnő jogosult 200 000 dollárra, bár elutasította a további 400 000 dolláros követelését, amelyet a közelgő előadásokért kért – jelentette pénteken a New York Times.
 
Netrebko a Met legjobban fizetett előadói közé tartozott, előadásonként mintegy 15 ezer dollárt keresett, de kénytelen volt megszakítani a kapcsolatot az operával, miután az közölte, hogy nem alkalmaz többé olyan előadókat, akik az orosz elnököt támogatják. Bár az énekesnő néhány nappal a konfliktus tavalyi kirobbanása után kijelentette, hogy “kifejezetten elítéli az Ukrajna elleni háborút”, ez a jelek szerint nem volt elég ahhoz, hogy a Met elégedett legyen.
 
Howard C. Edelman döntőbíró arra a következtetésre jutott, hogy “kétségtelen, hogy [Netrebko] Putyin támogatója volt, ahogy ahhoz joga is volt”, de hozzátette, hogy ez “semmiképpen sem volt erkölcsileg kifogásolható, vagy önmagában véve méltó a megtámadható kötelességszegéshez”.
 
Edelman ennek ellenére mintegy 30 ezer dolláros büntetést szabott ki az énekesnőre, amiért szerinte “rendkívül helytelen” megjegyzéseket tett néhány bírálójára, akiket egy közösségi média bejegyzésben “emberi sz@rok”-nak nevezett, és akiket a lemondott fellépései és más orosz művészek elleni támadásai miatt bírált.
 
A Met nem kommentálta az ítélet konkrét vonatkozásait, bár az opera főigazgatója, Peter Gelb később megvédte az orosz énekesnővel való együttműködés megszüntetéséről szóló döntését, mondván, hogy “nem tartottuk erkölcsileg helyesnek, hogy Netrebkónak bármit is fizessünk, figyelembe véve a Putyinnal való szoros kapcsolatát”.
 
A Netrebko számára elrendelt 200 000 dolláros kifizetés a Met és előadóművészei közötti, “pay or play” néven ismert szerződéses megállapodáson alapult, amely szerint az operának akkor is kártalanítania kell a művészeket, ha előadásaikat végül lemondják.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2023.03.19.)