Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Egy afrikai ország államosítja és kizavarja az amerikai ExxonMobil olajvállalatot

A csádi energiaügyi minisztérium bejelentette, hogy államosítja az amerikai ExxonMobil olajipari nagyvállalat egyik leányvállalatához tartozó összes eszközt és jogot, beleértve a szénhidrogén-, valamint a feltárási és kitermelési engedélyeket – derül ki a Reuters pénteki jelentéséből.

Az Exxon eszközei közé tartozott a jelentések szerint a csádi Doba olajprojekt 40%-os részesedése, amely hét termelő olajmezőt foglal magában, amelyek együttes termelése napi 28 000 hordó (bpd).
 
A jelentés megemlíti az Exxon érdekeltségét a Csád-Kamerun export szállítórendszerben is, amely több mint ezer kilométer hosszan húzódik.
 
A minisztériumi nyilatkozatra azért került sor, mert az amerikai vállalat decemberben bejelentette, hogy lezárta csádi és kameruni tevékenységeinek eladását a Savannah Energy brit cégnek.
 
A csádi kormány akkor megtámadta a 407 millió dolláros felvásárlási üzletet, mondván, hogy a végleges feltételek eltérnek attól, amit az Exxon bemutatott. N’Djamena akkor arra figyelmeztetett, hogy bírósághoz fordulhat, hogy blokkolja a Savannah által az Exxon országbeli eszközeinek megvásárlását, és további lépéseket tehet érdekei védelmében.
 
2017-ben a csádi legfelsőbb bíróság 819 millió dollár elmaradt jogdíj megfizetésére szólította fel az olajcáget, miután az Exxont azzal vádolták, hogy nem teljesítette adófizetési kötelezettségeit. A vállalat később egyezségre jutott az adófizetésekkel kapcsolatban, elkerülve ezzel egy 74 milliárd dolláros bírságot a közép-afrikai országtól.
 
Csád rendelkezik Afrika tizedik legnagyobb olajtartalékával, nyersolajának 90%-át exportálja.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2023.03.26.)