Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Szerb miniszter: aki szerint a szegényített urán tartalmú fegyverek ártalmatlanok, az hazudik

Akik tagadják a szegényített urán egészségre gyakorolt hatásait, azok nincsenek tisztában a rákképződéssel, vagy hazudnak – nyilatkozta a szerb egészségügyi miniszter a NATO-bombázások kapcsán. Danica Grujicic hangsúlyozta: az 1999-es eseményeket követően Szerbiában és egyes környező országokban is jelentősen nőtt a daganatos megbetegedések száma. A miniszter, aki civilben doktornő figyelmeztet: ha urán tartalmú fegyvereket szállítanak Ukrajna területére, az felérhet egy népirtással.

Huszonnégy évvel ezelőtt kezdte a NATO bombázni az akkori Jugoszláviát. A 78 napig tartó hadművelet során, mint ahogy azt később az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének képviselői is elismerték, 15 tonna szegényített uránt használtak fel Koszovóban, valamint két tonna szegényített uránt Dél-Szerbiában Vranje, Bujanovac, és Presevo településeken.
 
A Jugoszlávia elleni NATO-bombázások alkalmával nukleáris és vegyi háború zajlott – nyilatkozta a szerb köztévének az egészségügyi miniszter. Danica Grujicic kiemelte: a bombázást követően jelentősen nőtt a daganatos megbetegedések száma, a betegségek egyre agresszívabbak lettek. Szerbiában a NATO-bombázásokat követően hét évvel állapították meg, hogy nőtt a leukémiás és limfómás betegek száma, majd 10-15 évvel később a daganatok számában és agresszivitásában vált észlelhetővé jelentős mértékű emelkedés – idézte fel a miniszter, aki szerint jelenleg sokkal jobbak a gyógyítás feltételei az országban mint néhány évtizeddel korábban, több a felszerelés és a gyógyszer is, ugyanakkor Szerbia továbbra is a listavezetők között van a rákos megbetegedések és elhalálozások számát tekintve Európában.
 
Ennél is keményebben fogalmazott a Russia Today Balkan portálnak adott interjújában. Danica Grujicic azt mondta, ha bármely ország szegényített uránt tartalmazó rakétát kap, az atomháborút jelent. A szerb egészségügyi miniszter ezzel arra reagált, hogy London szegényített uránt tartalmazó lőszert szállíthat Kijevbe.
 
„Mindazok, akik azt állítják, hogy a szegényített urán biztonságos, tegyenek ilyen lőszert a nappalijukba, lássuk, mi fog történni” – mutat rá Grujicic. „Aki szerint a szegényített urán tartalmú fegyverek ártalmatlanok, az hazudik. Ráadásul úgy hazudik, hogy annak tudatában is van” – véli a doktornő.
 
„A legsúlyosabban az ukránok lesznek érintettek, de velük együtt a lengyelek, a magyarok, a szlovákok és a csehek is szenvednek majd” – nyomatékosította a szakember, utalva arra, hogy a Szerbiát ért találatok miatt a környező országokban is megnőtt a daganatos megbetegedések száma.
 
Forrás: V4NA
(2023.03.28.)