Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A világsajtó Budapestre figyel Ferenc pápa magyarországi látogatása kapcsán

Népes sajtókísérettel érkezik Magyarországra Ferenc pápa az április 28-án kezdődő háromnapos apostoli látogatásra. Olaszországon kívül hazánk az egyetlen olyan ország, amelyet a katolikus egyházfő másodszor is felkeres.

Az ITA új olasz légitársaság repülőgépén érkezik Budapestre Ferenc pápa az április 28-án kezdődő háromnapos látogatásra, amelynek követésére a Vatikán és a nemzetközi sajtó is készül – adta hírül az MTI. Mint írták, a szentszéki protokoll szerint Ferenc pápa az indulás előtti napokban, az április 28-át megelőző szerdai általános audiencián vagy vasárnapi beszédében osztja meg a hívőkkel, hogy indulás előtt áll. Ezzel egy időben a szentszéki sajtóközpont újabb tájékoztatót ad a háromnapos látogatás részleteiről.
 
Az újságírók kézhez kapják az úgynevezett Cabasariót, vagyis a látogatás összes helyszínét és programját részletesen bemutató útmutatót, amely a jezsuita Felix Juan Cabasesről kapta a nevét, aki II. János Pál pápasága alatt vezette be ennek a könyvecskének a használatát. Az útikönyv érdekességnek számít, mert a logisztikai, történelmi, kulturális információk mellett egyedi, kézzel készített rajzokat is tartalmaz a jelentősebb helyszínekről.
 
Érdekesség: Ferenc pápa minden egyes külföldi útja, így a budapesti látogatása előtt is és után is imát mond a római Santa Maria Maggiore-bazilikában található Szűz Mária-ikonnál.
A beszámoló szót ejt arról is, hogy a korábbi olasz légitársaság, az Alitalia 1964 óta biztosított repülőt az egyházfők belföldi és nemzetközi útjain, de 2021-ben a nemzeti légitársaságot felszámolták, és új névvel indult újra. Ferenc pápa az utolsó utat az Alitaliával éppen Magyarországra tette, amikor 2021 szeptemberében Budapestre utazott a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére, majd onnan Szlovákiába.
 
Szokás szerint népes sajtókíséret utazik a pápai repülőn, több mint hetven olasz és külföldi újságíró. Ferenc pápa a repülőúton majdnem mindig egyenként köszönti az újságírókat, a visszaúton pedig rögtönzött sajtótájékoztatót tart kérdésekre válaszolva. A repülőút során a pápa táviratban köszönti Olaszország és a célország államfőjét. A Vatikáni Rádió és az olasz püspöki kar televíziócsatornája, a TV2000 háromnapos műsorfolyammal követi Ferenc pápa magyarországi látogatását.
 
Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára korábban közölte, hogy a katolikus egyházfő látogatása alkalmából kétnyelvű honlap indult, ahol többek közt a programokat, valamint a legfrissebb híreket és információkat is megtalálják az érdeklődők.
 
Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban 2022. április 21-én. Az április 3-i parlamenti választás óta a kormányfő első hivatalos útja a vatikáni látogatás volt (Fotó: MTI/Vatikáni Média)
A pápalátogatás programja szerint április 28-án, pénteken délelőtt a pápa államfői minőségében a Sándor-palotában először a köztársasági elnökkel, Novák Katalinnal, ezt követően a miniszterelnökkel, Orbán Viktorral találkozik. Péntek délután 17 órakor az egyházfő a budapesti Szent István-bazilikában püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik.
 
Ferenc pápa látogatásának csúcspontja az április 30-án, vasárnap fél 10-kor kezdődő szentmise, amelyre a püspöki testület tagjai mindenkit várnak Magyarországról és a környező országokból egyaránt. A Kossuth téren jelenleg a szektorok kialakításán dolgoznak, a bekapcsolódást a szentmisébe a tervek szerint a téren és környékén elhelyezett kivetítők is segítik majd.
 
Ferenc pápa a Liszt Ferenc repülőtéren. A katolikus egyházfő az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére érkezett Budapestre (Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely)
Forrás: mti.hu
(2023.03.29.)