Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Nem kapják vissza az autósok a metrófelújítás miatt ideiglenesnek szánt buszsávokat

Hiába adták át a metrót, a pótlóbuszoknak szánt sávok maradnak, ahogy nagy valószínűséggel a dugók is.

A Magyar Autóklubbal még egyeztet a városvezetés. Annyi már látszik: lebontanák a főváros Észak-déli közlekedési tengelye mentén a Nyugati térnél és a Népligetnél felépített felüljárót, mert azok rossz állapotban vannak, és túl sok autó használja.
 
Sok évnyi várakozás után adták át az utasforgalomnak az M3-as metrót, bár a Lehel téren és a Nagyvárad téren a szerelvények még nem állnak meg. A március 20-i átadást az utasokon kívül talán csak az autósok várták ennyire, hiszen sokan azt remélték, hogy visszakaphatják a Váci úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton felfestett, a pótlóbuszok közlekedését segítő buszsávokat.
 
A főpolgármester bemutatta: milyen jövőt szánt a belvárosnak. Ebből kiderült, szó sincs arról, hogy az autósok visszakapnák az időlegesen elvett sávokat, épp ellenkezőleg, Karácsony Gergely közösségi oldalán azt írta, „most, hogy elkészült az M3-as metró, itt a lehetőség, hogy a felszínt is rendezzük!”
 
A városvezető értékelése szerint a buszsávval megtűzdelt területeken a metrófelújítás hat évében megváltozott a forgalmi rend, amihez alkalmazkodott az élet.
 
Karácsony Gergely szerint meg kell reformálni a Bajcsy-Zsilinszky út, a Kiskörút, az Üllői út és a Váci út közlekedését. „Belvárosi autópályák helyett a városrészeket ismét összekötő, újjáéledő sugárutakat szeretnénk” – jelentette ki.
 
A hivatalos kommüniké szerint Budapest vezetése a városlakók, gyalogosok és kerékpárosok érdekeit szem előtt tartva újítja meg a Váci utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat és az Üllői utat. A főváros tervei szerint uniós forrásokból, a következő hét évben történne a kivitelezés, melyek keretében többek között
 
kerékpársáv lesz a buszsávokból,
troli váltja a dízelüzemű buszokat,
megszüntetnék a 9-es buszt, helyette Kőbányáig menne a 72-es troli,
hozzálátnának a Városháza park felújításához.
 
A bemutatott látványtervek között szerepel, hogy megszüntetnék a Budapest Észak-déli közlekedési gerince mentén a Népligetnél és a Nyugati térnél felépített felüljárót, melyek rossz műszaki állapotban vannak, továbbá Karácsony Gergely főpolgármester és munkatársainak a véleménye szerint olyan forgalmat generálnak, amit nem tud a belváros levezetni. Az ígéret szerint a két felüljárót 2026 után bontják le.
 
Forrás: hirado.hu
(2023.03.30.)