Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Novák Katalin méltatta a béke elérése érdekében Törökország közvetítő szerepét

A török parlamentben, a Nagy Nemzetgyűlésben tett látogatást Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Ankarában.

Az államfő Mustafa Sentoppal, a török parlament elnökével folytatott megbeszélést - közölte Farkas Vajk, a Sándor-palota kommunikációs igazgatója az MTI-vel.
 
Az igazgató a megbeszélés témái között említette a múlt havi törökországi földrengést, a magyarok segítségnyújtását, az orosz-ukrán háborút, a Balkán kérdését, valamint egyes országok NATO-csatlakozásának kérdését.
 
Farkas Vajk elmondta: a találkozó hangsúlyos eleme volt a magyar emberek szolidaritása a földrengést követően, valamint a 35 emberi életet megmentő magyar segítőcsapatok szerepe. A török házelnök is megköszönte és nagyra értékelte a magyarok segítségét.
 
Novák Katalin a megbeszélésen elmondta, hogy édesanyaként is átérzi a török családok fájdalmát, s ezért is látogat el a földrengés által sújtott régióba. Kiemelte azt is, hogy büszke mindazokra, akik az első perctől segítik a törökországi földrengésben érintetteket.
 
Az ukrajnai háborút illetően a kommunikációs igazgató kiemelte: mindkét fél egyetértett abban, hogy a legfontosabb a béke, s Magyarország köztársasági elnöke méltatta Törökország közvetítő szerepét.
 
A tájékoztatás szerint a magyar és a török fél a Balkán kérdésében is egyetértett, mivel Törökország és Magyarország számára is kiemelten fontos a térség stabilitása.
 
Farkas Vajk felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar köztársasági elnök azon a napon látogatott el a török nemzetgyűlésbe, amikor ott tárgyalni kezdték Finnország NATO-csatlakozásának ratifikálását. Ennek tényét Novák Katalin és Mustafa Sentop is pozitívumként emelte ki - hangsúlyozta a Sándor-palota kommunikációs igazgatója.
 
Novák Katalin csütörtökön ellátogatott az elnöki könyvtárba és találkozott török hungarológus hallgatókkal is.
 
Novák Katalin köztársasági elnök (j3) és Mustafa Sentof házelnök (b) plenáris tárgyalása a Török Nagy Nemzetgyűlés épületében Ankarában 2023. március 30-án. A köztársasági elnök mellett Schanda Tamás, az államfő kabinetfőnöke (j), Tilki Attila, a Türk Államok Szervezetének keretein belül működő Bölcsek Tanácsának tagja (j5), Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri biztosa (b6), Farkas Vajk, a Sándor-palota kommunikációs igazgatója (b7) és Altusz Kristóf, a Sándor-palota diplomáciai igazgatója (b8). MTI/Bruzák Noémi
Forrás: mti.hu
(2023.03.31.)