Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Cenzúrázza a svéd média a terrorizmusról szóló híradást

A Sydsvenskan napilap nemrég egy terrorveszélyről szóló rendőrségi jelentést olyan formán cenzúrázott, hogy a híradásból kihagyta az iszlám terrorizmusról szóló részeket.

A dán olvasók már a bevezetőben megtudhatják, hogy a terrorfenyegetettség Dániában a militáns iszlamisták részéről a legjelentősebb, azonban Svédországban a Sydsvenskan napilap ebből az állításból nemes egyszerűséggel kihagyta az iszlamistákat, akik helyett a “militáns szélsőségesek” a felelősek a terrorfenyegetettségért.
 
Emellett pedig azt állítják, hogy a jobboldali szélsőségesek inspirálódhatnak a militáns iszlamisták szemléletmódjából, és felhasználhatják eszközeiket. A lap ráadásul kevésbé tartja valószínűnek, hogy a militáns csoportok képesek lennének egy nagyobb, összehangolt terrortámadás végrehajtására Nyugaton.
 
Bár az Iszlám Állam és az Al-Kaida meggyengült, a terrorista csoportok messze nem tűntek el, és a militáns iszlamisták továbbra is a legjelentősebb terrorfenyegetést jelentik Dániában – legalábbis ezt üzeni a Dán Rendőrségi Hírszerző Szolgálat (PET) elemző központja a terrorfenyegetettségről szóló éves értékelésében.
 
A PET szerint vannak olyan emberek, akik képesek rá, szándékuk és lehetőségük is van arra, hogy támadásokat tervezzenek Dánia ellen. A terrorfenyegetettség továbbra is a második legmagasabb szinten áll egy ötfokozatú skálán, ami súlyosnak minősül.
 
Ugyanakkor egy másik, új fogalom is bekerült az értékelésbe: a hibridizáció. Ez azt jelenti, hogy a szélsőségesek elkezdték keverni a különböző narratívákat és világnézeteket, és ezért már nem feltétlenül sorolhatók egy adott szárnyhoz vagy ideológiához. Ebben a jelentés szerint fontos szerepet játszanak az összeesküvés-elméletek és az interneten fellelhető dezinformációk.
 
Forrás: V4NA
(2023.04.01.)