Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Német képviselő: az amerikai erőknek és az atomfegyvereiknek távozniuk kell Németországból

78 év után itt az ideje, hogy az amerikai katonák hazamenjenek – mondta Dagdelen a Marshall-terv 75. évfordulója alkalmából rendezett parlamenti rendezvényen.

Berlinnek szakítania kell az Amerikával szembeni szélsőséges alárendeltségi viszonyával és a nemzetközi jog megsértésével jellemezhető külpolitikájával – jelentette ki pénteken Sevim Dagdelen, a baloldali párt Bundestag-frakciójának helyettes vezetője. Németországnak követelnie kell, hogy a területén állomásozó amerikai erőket vonják ki, az amerikai atomfegyverekkel együtt – hangsúlyozta a képviselő.
 
“78 év után itt az ideje, hogy az amerikai katonák hazamenjenek” – mondta Dagdelen a Marshall-terv 75. évfordulója alkalmából rendezett parlamenti rendezvényen. Az amerikai katonai támaszpontok “földönkívüli övezetként viselkednek, ahol a német alkotmány nem érvényes” – mondta a képviselő, aki a parlament külügyi bizottságának is tagja.
 
Washington a német földön lévő bázisait arra használja, hogy külföldön háborúkat folytasson és halálos dróncsapásokat indítson – mondta Dagdelen, hozzátéve, hogy ezek közül néhány akció sérti a nemzetközi jogot.
 
Kritizálta a németországi amerikai Ramstein bázison tartott rendszeres NATO-találkozókat is, amelyeken a Kijevnek nyújtott katonai segélyekről tárgyalnak. Washington úgy ad otthont ezeknek a konferenciáknak, “mintha a megszállási statútum még mindig érvényben lenne” – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy Berlin azt is hagyta, hogy az Egyesült Államok “tűzvonalba állítsa” a német gyártmányú Leopard harckocsik Ukrajnának történő szállításaival.
 
A német törvényhozás már 2010-ben határozatot hozott az amerikai atomfegyverek kivonásáról az ország területéről, de ezek a fegyverek még mindig ott vannak – mondta Dagdelen.
 
“KITARTUNK ÁLLÁSPONTUNK MELLETT: AZ AMERIKAI ATOMFEGYVEREKNEK TÁVOZNIUK KELL” – TETTE HOZZÁ.
 
“Az amerikai kormányzat azt a benyomást kelti, hogy nem akar szövetségeseket, csak hűséges vazallusokat” – mondta a képviselő, rámutatva arra, hogy Amerika hanyagul viszonyul partnerei érdekeihez és igényeihez.
 
Dagdelen szerint “egyre kevesebb ország a világon hajlandó ezt elfogadni”. Az igazi “barátságnak” az emberi jogok és a nemzetközi jog kölcsönös tiszteletén kellene alapulnia – tette hozzá a képviselő.
 
Az európai országok közül Németországban állomásozik messze a legtöbb amerikai katona. Több mint 35 ezer amerikai katona állomásozott a területén 2022-ben. Olaszország, amely a második legnagyobb számú amerikai katonának ad otthont, messze lemaradva, ugyanekkor mintegy 12 ezer amerikai katona állomásozott ott.
 
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2023.04.02.)