Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Petőfi-szobor díszíti a felújított községházát Ágasegyházán

Lezsák Sándor: Petőfi Sándor zseni volt, aki kiemelkedő képességekkel bírt, gondolatait a megfelelő pillanatokban formálta szavakká, versekké.

Április 13-án, csütörtökön délelőtt kettős ünnepséget tartottak Ágasegyházán: hivatalosan is átadták a Magyar Falu Program keretében megújult Polgármesteri Hivatal épületét, egyúttal felavatták Petőfi Sándor bronzból készült mellszobrát a hivatal épülete előtt.
 
Az ünnepségen Füredi János polgármester hangsúlyozta, hogy az ágasegyháziak magyarságukkal, kultúrájukkal és hazaszeretetükkel közel állnak Petőfi Sándor alakjához, aki egyszerű, de nagyszerű ember volt. Kiemelte, hogy Ágasegyházának is van kötődése a Petőfi családhoz, ugyanis Petőfi Sándor nagybátyjának, Petrovics Antalnak harmadik és negyedik leszármazottja az ágasegyházi temetőben nyugszik. Egyikük, Kasza Mihály tanító 1956-ban a községi forradalmi tanács elnöki tisztét is betöltötte. A polgármester megköszönte Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek a falu első köztéri mellszobrát.
 
Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész alkotását Lezsák Sándor, Füredi János és Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke leplezte le, majd Balázs Mihály görögkatolikus segédlelkész áldotta meg.
 
Lezsák Sándor ünnepi beszédében Petőfiről, a világ egyik legismertebb magyar emberéről megjegyezte, hogy ugyan nem tudjuk hol született és hol halt meg, de életének huszonhat és fél esztendeje már egy teljes életúttá vált. Petőfi Sándor zseni volt, aki kiemelkedő képességekkel bírt, gondolatait a megfelelő pillanatokban formálta szavakká, versekké. Már életében jelentek meg versei idegen nyelven és ő is fordított.
 
 
Az Országgyűlés alelnöke a Polgármesteri Hivatal átadása kapcsán felidézte a település címerét, amelyben kitüntetett helyet kap a bal kezében kerek pajzsot, jobbjában lángpallost tartó Szent Mihály arkangyal. Ágasegyházát Szent Mihály arkangyal védelmezi és tartja meg.
 
Az ünnepség keretében több Petőfi költemény is elhangzott. Varga Zétény 6. osztályos tanuló a Már minékünk ellenségünk… című verset, Kállai Mihályné, az ágasegyházi Nem adjuk fel! idős ellátást nyújtó egyesülettől a Nem megyek én innen sehova… című költeményt szavalta el. Az óvodások közösen mondták el a Pille, pille, pillangó című verset. Beremendi-Schultz Henrik tárogatóművész a Befordúltam a konyhára… című művet adta elő.
 
Füredi János ismertette a Polgármesteri Hivatal felújításának részleteit. Ágasegyháza 26 millió forintot nyert a Magyar Falu Program keretében, amelyet az önkormányzat saját forrással is kiegészített. A pályázat révén átépítették a tetőt, homlokzati javításokat végeztek, mozgáskorlátozott helyiséget alakítottak ki, felújították a víz- és villamosrendszert, kicserélték a nyílászárókat, a burkolatokat, villámhárítót telepítettek az épületre.
 
Az ágasegyházi Széchenyi István Általános Iskola Petőfi Sándorral kapcsolatban meghirdetett versenyeinek díjátadására is az ünnepség keretében került sor. A legjobbak ajándékcsomagot vettek át Lezsák Sándortól.
 
Az 1-2. osztályosok Petőfi versillusztrációs rajzversenyének 1. helyezettje Benedek Sára Szófia, 2. helyezettje Krasznai Lili, harmadik helyezettje Németh Lívia. A 3-4. osztály Petőfi szavalóversenyének győztese Sinka Viktor, 2. helyezett megosztva Schilling Vanessza és Iványi Marcell. Az 5-6. osztályos szavalóversenyt Horváth Sándor Nimród nyerte meg, 2. lett Varga Zétény, 3. Tompai Tamás. A 7-8. osztályos korcsoportban 1. helyezett lett Kulcsár Janka, 2. helyezett Patik Krisztián, 3. helyezett Dobrosi Dorina. A Petőfi Sándor munkásságáról szóló tanulmányi versenyt Szaszkó Indira nyerte meg Szatmári Csenge Éva és Sponga Noémi előtt.
 

A Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum Bács-Kiskun 4.vk. választókerületi iroda sajtóközleménye nyomán
 
Fotó: Ujvári Sándor
 
 
 (2023.04.13.)