Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Felavatták Petőfi Sándor mellszobrát Bócsán

Csütörtökön délelőtt a költő születésének 200. évfordulója alkalmából felavatták Petőfi Sándor bronzból készült mellszobrát a település parkjában.

Szőke-Tóth Mihály polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Petőfi Sándor személyiségéhez foghatót a világtörténelemben is nehéz találnunk, aki rövid életpályája ellenére fantasztikus életművet alkotott. Petőfi a nemzet által ünnepelt és elismert hazafi volt, egyben motorja hazánk szabadság törekvéseinek. A településvezető megköszönte Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek, hogy lehetővé tette a falu első köztéri mellszobrának átadását.
 
Az alkotást Lezsák Sándor, Szőke-Tóth Mihály és Lantos Györgyi, a mellszobor alkotója leplezték le, majd az egyházak részéről Szaniszló Tibor római katolikus plébános és László Lajos evangélikus lelkész áldotta meg.
 
Lezsák Sándor ünnepi beszédében elsőként a versmondó gyermekek felkészültségét méltatta, majd a fiatalokhoz fordulva a szobor jelentőségéről, valamint az általa betöltött eszmeiségről szólt. Kiemelte: ha valaki Petőfi Sándor bócsai mellszobrára tekint, vajon tudni fog-e arról a nyolcszáz versről, arról a rövid, de nagyon gazdag életpályáról, amely Petőfi Sándor számára rendeltetett? Ha jó a település közössége, az olyan erőt alkot, amely térerőként tartja meg Petőfi szellemiségét. Az Országgyűlés alelnöke szólt a kiskunfélegyházi választókerületben elindult kezdeményezésről is, amely révén a választókerület valamennyi településére eljut Petőfi Sándor bronz mellszobra.
 
Az ünnepség keretében több Petőfi költemény is elhangzott. Tamás Izabella óvodás gyermek a Nemzeti dalt, Pálinkás Attila általános iskolás A Kiskunságon című költeményt, Horváth Zsolt az Isten csodája című verset szavalta el.
 
A bócsai Boróka Általános Iskola versenyt hirdetett meg Petőfi Sándor munkásságával kapcsolatban, amelynek díjátadójára ugyancsak az ünnepség keretében került sor. Az 5-6. osztályosok közül díjazott lett Pálinkás Attila, Venczák Vanessza, Molnár Alexa, Kránicz Kende, Bondor Nóra és Bozorádi Bálint, a 7-8. osztályos korcsoportban Balogh Levente, Csányi Alexa, Gáspár Villő, Szarvas Barbara, Bondor Adrienn és Csányi Csaba. A legjobbak ajándékcsomagot vettek át Lezsák Sándortól.
 
Fotó: Ujvári Sándor
 
sz.
 
(2023.04.20.)