Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Birkózó Eb - Az 55 kilós Bognár Erika ezüstérmes

Bognár Erika ezüstérmet nyert csütörtökön a nők 55 kilogrammos kategóriájában a zágrábi birkózó Európa-bajnokságon.

A BHSE sportolója szerdán a francia Tatiana Debient, majd a német Annika Wendlét felülmúlva jutott a döntőbe, melyben a címvédő román Andreea Anával csapott össze.
 
Bognár élete első felnőtt döntőjére villódzó fények és füstfelhő közepette, ütemes technozenére vonult be, bár a kivetítőn az övé helyett Szabados Noémi fotója jelent meg.
 
A hiba Bognárt nem zavarta meg, a bevonulásnál nem a kivetítőt nézte, hanem láthatóan a meccsre koncentrált és a figyelemre szüksége is volt, a román ugyanis nagy tempóban, aktívan kezdett. A BHSE birkózója jól állt a lábán, az összekapaszkodásokba is keményen beleállt és nem engedett fogást magán, de egyértelműen riválisa kezdeményezett, ezért Bognárt figyelmeztették, a menet felénél már másodszor. Ekkor elindult a sikeres támadásra rendelkezésére álló 30 másodpercet mérő óra, s ő némileg bátrabban kezdeményezett, összefogott ellenfelével, aki viszont szép mozdulattal gáncsolta és levitte (0-2) őt. Ana két pontot kapott az akciójáért és egyet riválisa passzivitásáért, így a magyar birkózó hárompontos hátrányban ment pihenni.
 
A második menet elején Bognár erélyesebben küzdött, Ana elsősorban a biztonságot tartotta szem előtt, ám miután a bíró figyelmeztette és aktívabb birkózásra sarkalta, ő egy gyors mozdulattal kivette a magyar lábát és kitolta a szőnyegről (0-4). A csata ekkor végleg eldőlni látszott, majd az utolsó perc elején már nem is csak látszott, miután a román levitellel és pörgetéssel (0-8) megduplázta előnyét, egyúttal beállította a végeredményt.
 
Bognár Erika nagyot küzdött, de nem volt esélye ezúttal a sikerre, viszont így is karrierje eddigi legfényesebb diadalát aratta.
 
"Birkóztam már többször Anával edzőtáborban, kontrollmeccseken, ezeken sikerült pontot szereznem ellene, de ez egy Európa-bajnoki döntő volt és ez más kávéház. Ez most így alakult, de örülök és elégedett vagyok a teljesítményemmel" - nyilatkozta a 23 éves sportoló.
 
"Örülök, hogy Erika jól birkózott. Korábban volt már olyan kontrollmeccs, amelyen le tudta győzni ezt a román lányt, de most a meccs után mondta, hogy ezúttal sokkal erősebbnek érezte, nem hagyott neki helyet" - értékelt Martin Gábor válogatott edző.
 
A magyar női válogatottnak ez volt az első érme Zágrábban, ugyanakkor biztosan kettővel zárja a tornát, mivel péntek este Orsó Sztálvira az 53 kilogramm fináléjában lép szőnyegre.
 
A mostani Eb-nek ez volt a harmadik magyar érme, korábban a szabadfogású Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) egyaránt a harmadik helyen zárt.
 
Pénteken a kötöttfogásúak is megkezdik versenyeiket a horvát fővárosban.
 
Forrás: MTI
(2023.04.21.)