Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Összes regényemben ott a feloldozás

Zsuffa Tünde író volt a Kölcsey Kör vendége

Az a feladatunk a XXI. században, hogy ne feledjük el a múltat, de azt sem, hogy létezik az engesztelés, a megbocsátás –jelentette ki Zsuffa Tünde április 21-én a Polgárok Házában.

Dr. Horváth Béla a Kölcsey Kör vezetője bevezetőjében köszöntötte a 62. rendezvényük vendégeit. 2008-ban döntöttek úgy Lezsák Sándor elnök úrral, hogy megszervezik a Kölcsey Kört a Nemzeti Fórumon belül. Viszont a járvány és egyéb okok miatt három esztendős kényszerszünetet kellett tartaniuk. Kiemelte, hogy azóta is volt két lényeges esemény. Az egyik, hogy elfogadták a parlamentben a kormánypártok békehatározatát. A másik a választáshoz kapcsolódik, amikor tavaly narancssárgába borult az ország. Horváth Bála bejelentette, hogy a következő rendezvényük június 2-án, pénteken 18 órakor lesz, s a címe: Alelnökök egymás között. Vendégeik lesznek: Lezsák Sándor, Latorcai János és Jakab István.
 
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a Nemzeti Fórum elnöke megköszönte mindazok munkáját, akik nélkül nem lehetne megrendezni a Kölcsey Kör rendezvényeit. Majd köszöntőjében rátért arra, hogyan ismerte meg az est vendégét, Zsuffa Tündét. A 2010-es évek elején a Népfőiskolán vetélkedőt szerveztek, és a nyerteseket egy kárpát-medencei körútra vitte. Ellátogattak Bécsbe is, hogy megtekintsék a diplomaták szerint a legszebb nagykövetségi épületet. Egy csinos, fekete ruhás nő mutatta be nekik a nagykövetséget, és Lezsák érezte, hogy idegenvezetőjüket valami bántja legbelül. Meg is kérdezte, és a válasz: meghalt az édesapám, őt gyászolom. Zsuffa Tünde megkérdezte Lezsáktól, mit tegyen. A tanács: írja le. Lezsák Sándor szerint gyógyírt jelent, ha valaki kiírja, kibeszéli magából a fájdalmát. Amikor újra kimentek a nagykövetségre, Zsuffa Tünde átadott neki egy borítékot, és közölte vele: megírtam. Lezsák elmesélte, hogy megdöbbent, és meg is ijedt. Elolvasta az írást többször is, és az tudatosult benne, hogy akkor egy író született. Majd két éve jelezték neki, hogy Szikora Róbert és Zsuffa Tünde várja őt. Zsuffa nemrég írt Szent Erzsébetről egy regényt. Felkérték Lezsákot arra, hogy írjon egy musicalhez dalszövegeket. A darab rendezője Cseke Péter lett. Az Ég tartja a Földet musical a világ legismertebb magyar szentje, Árpád-házi Szent Erzsébet történetét dolgozza fel, s eddig hatalmas sikerrel ment az Erkel Színházban.
 
Bágya Rita, a beszélgetőtárs elmondta, miért választotta az est címének azt, hogy az Isten tenyerén. Kedvelte a Dax-Dió szövegét, mely így hangzik: Ott van életem Isten tenyerén és azért nem félek én. Ha bármi fáj nekem, mosolyog szemem. Száz 'jaj' szó között is bízom vakon, hitemet el nem adom! Ránk törhet ezernyi baj, veszély, Isten így szól, 'Ne félj!' Miért és kitől félhetnék én? Miért és kitől félhetnék én? Miért és kitől félhetnék én? Az Isten tenyerén.
Elolvasta Zsuffa Tünde életrajzát, interjúit, és azt látta, hogy bosszúság, fájdalom, szenvedés ellenére az író mégis Isten tenyerén él.

Megkérte a vendéget, beszéljen élete filmjéről.
 
Zsuffa Tünde író közölte, hogy egyszerű családból származik. Édesapja hentes volt, édesanya kereskedő. Olyan édesanya volt, aki „láthatatlan”, de mindig ott volt mellette, mikor baj érte. Tünde még csak nyolc éves volt, mikor apja elhitette vele, hogy író lehet. Mégis édesanyja volt az, aki fogalmazásokat íratott vele, nótákat énekelt neki. Apja őt, a legidősebb lányt, tekintette hercegnőnek. Amíg apja élt, nem írt egy sort sem. Elmesélte, hogy apja a halálos ágyán közölte, küldeni fog egy jelet, mikor írjon. Ez a jel volt az, amikor Bécsben Lezsák Sándor tanácsára írni kezdett.
 
Apja a hétköznapok hőse volt. Zsuffa Tünde úgy érzi, hogy apja ősereje, őstudása beléköltözött.
 
Bágya Rita kérdésére elmondta, hogy amint édesapja, úgy ő is örök lázadó. Ugyanaz a tűz ég benne, mint apjában. Viszont visszafogottabb.
 
Azt is megtudtuk, hogy apja a szovjeteket a kommunistákkal azonosította. Soha nem az oroszokat gyűlölte, hanem a kommunista rendszert.
 
Közölte, hogy az a feladatunk a XXI. században, hogy ne feledjük el a múltat, de azt sem, hogy létezik az engesztelés, a megbocsátás.
 
De miért dolgozott a bécsi nagykövetségen?
Magyarországon sok fájdalom érte, azért szeretett volna Ausztriában maradni. A sajtóosztályon dolgozott. Amikor 2010-ben győzött a Fidesz, akkor látta, hogy mennyi hazugságot terjesztenek az országról. „A sok rosszba bele tud halni az ember lelke.” Az utolsó csepp a pohárban számára a 2015-ös migránsváltság volt. Erről ír a Hírek rabjaiban regényében. Akkor találkozott először megvásárolt politikusokkal, újságírókkal. Folyamatosan hazugságot írtak. 2019-ben pedig visszaköltözött Magyarországra.
 
Utána arról beszélt, hogy mennyire meglepte, mikor Erdő Péter bíboros felkérte őt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtófőnökének, kommunikációs igazgatójának.
 
S ekkor beszélt a hit kérdéséről. 16 éves volt, mikor megtudta, hogy a duzzanatot az állán nem egy nyálkő okozza, hanem a nyálmirigyét valami legyőzhetetlennek tűnő betegség támadta meg. Az Országos Onkológiai Intézet kórtermében tette meg fogadalmát: ha meggyógyítják, apáca lesz. Fájdalommal figyelte, hogy iskolatársai arról beszélnek, mikor csattant az első csók, milyen filmet néztek meg, ő pedig ott fekszik a korteremben. Megfogadta, ha meggyógyul, apáca lesz. Apja bíztatta, és megírta neki, ne félj, csak higgy! Aki hisz, abban nincs félelem. Egerbe ment novíciának az Angolkisasszonyokhoz, de ő más életet akart élni. Azt a feladatot kapta, hogy kísérje a haldoklókat az utolsó útjukra. „Láttam, hogy még a sokat szenvedők arcát is, mikor meghaltak, mennyei mosoly ékesítette. Azóta nem is Istenhívőnek, hanem Istentudónak mondom magam.”
 
Akkor újra Ausztria… Első – akkoriban egyetlen – nőként az heiligenkreuzi apátság filozófiai-teológiai főiskoláján teológiát tanult, ráadásul Ratzinger bíboros is tanította.
 
Ezt követően férjhez ment, gyermeket várt. Az apa nem látogatta meg..
Apja elmondta, így csak a szülése után derült ki, hogy a férje elhagyta egy másik nő miatt. Ráadásul legkisebb húgát választotta.
 
Ekkor édesanyja volt az, aki az unokára vigyázott. Tünde többször rácsapott a keresztre, mélabús volt, majd Ausztriába ment ki a fiával.
 
2019-ben tért vissza Magyarországra, és újra az Egyház kötelékébe. Pont a Covid –időszak volt az, amikor rájött, mit is üzen Szent Erzsébet neki a középkorból. Azt, hogy a cselekvő szeretet mennyire lényeges. Bejárta az egész Kárpát-medencét, és visszaköszöntött benne a múlt, a szülők hangja, és ezt adta tovább: légy büszke arra, hogy Szent István király örököse vagy.
 
Beszélt az álmáról, hogy több százezres tömeg vonult az Andrássy úton. Ezen akkor a bíboros csak mosolygott. Amikor ez valóban megvalósult, akkor örült igazán. A Terror Házánál állva, látva a tömeget arra gondolt, hogy a „múlt sikolyára ráhúzták a szeretet hálóját.”
 
Két kép él benne. Egyik a fia arca.
A másik, amikor bemutatták az Erkel Színházban a musicalt, kijött a színpadra, 2000 ember felállva tapsolt, és ő felmutatott az égre. Mert az Ég tartja a Földet. „És apám halálából született meg az író.” A következő regény címe pedig az lesz, hogy az Ég tartja a hazát.
 
m.a.
Fotón: Zsuffa Tünde, Bágya Rita és Dr.Horváth Béla
Fotó: Demeter Péter
 
(2023.04.21.)