Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Birkózó Eb - Orsós Sztálvira ezüstérmes

Orsós Sztálvira ezüstérmet nyert pénteken a nők 53 kilogrammos kategóriájában a zágrábi birkózó Európa-bajnokságon.

Az év elején honosított, magyar gyökerekkel rendelkező sportoló a csütörtöki versenynapon német, majd moldovai rivális legyőzésével jutott elődöntőbe, melyben nagy csatában verte a görög Maria Prevolarakit.
 
A pénteki fináléban a címvédő svéd Emma Malmgrennel csapott össze, aki az elődöntőben villámgyőzelmet aratva került fináléba.
 
A meccs óvatos, tapogatózó birkózással kezdődött, a versenyzők leginkább csak méregették egymást. A 22 éves skandináv sportoló különösen passzív volt, így a második percben kétszer is figyelmeztették. A második után 30 másodperce volt akciót csinálni, amit egy gyors lábratámadással meg is próbált, de Orsós remekül blokkolta az indítást és még arra is látszott esély, hogy ő tud majd riválisa mögé menni, de végül nem járt sikerrel. Ugyanakkor az egy pontot megkapta, így előnyből birkózhatott tovább.
 
Az első menetben Malmgren gyorsaságát csak egyszer villantotta meg, a második menet elején azonban újra megmutatta és láthatóan meg is lepte ellenfelét, amikor beugrott a lábára és levitte (1-2). A magyar sportoló pechjére a lehető legrosszabb pozícióban került mögé Malmgren, aki a lábát orsóba tudta fogni és háromszor is megpörgette (1-8). Ezzel a meccs eldőlni látszott, Orsós azonban küzdött tovább, a második menet közepén lecsavarta a svédet (3-8), és mutatkozott rá némi esély, hogy tusba fogja, de Malmgren ki tudott szabadulni a fogásból, sőt, mögé is ment (3-9).
 
Mint később kiderült ez volt Orsós Sztálvira utolsó komoly támadása, a meccs végére érezhetően elfáradt és nem tudott közelebb zárkózni a címét megvédő Malmgrenhez.
 
"Sajnálom, nyilván nem vagyok elégedett az ezüstéremmel és csalódott vagyok. Sajnos egy nagyot hibáztam, amikor pedig befogta az orsót, akkor éreztem, hogy feszül a térdem és nem mertem kockáztatni egy sérülést a nagyobb ellenállással" - nyilatkozott angolul az MTI-nek Orsós, aki azt is elmondta, hogy szerinte az egész magyar női csapat jól szerepelt a két éremmel. - "Ma a svéd lány jobb volt, ezért nyert, de ez csak egy állomása az útunknak, és azért dolgozunk, hogy legközelebb még jobb legyek."
 
Orsós Sztálvira orosz színekben három Eb-címet gyűjtött, a mostani pedig az első magyar színekben szerzett érme.
 
Ez volt a magyar küldöttség negyedik, egyúttal a női válogatott második dobogós helye a horvát fővárosban, ahol korábban a szabadfogású Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) harmadik, míg Bognár Erika (55 kg) a második helyen végzett.
 
 
Orsós Sztálvira a svéd Emma Malmgren ellen a női birkózók 53 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a zágrábi birkózó Európa-bajnokságon 2023. április 21-én. MTI/Illyés Tibor
Forrás: MTI
(2023.04.22.)