Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Férfi kézilabda Eb-selejtező - A magyar válogatott 15 góllal nyert Litvániában

A magyar férfi kézilabda-válogatott 46-31-re nyert Litvánia vendégeként az Európa-bajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában, csütörtökön Klaipedában.

A magyarok vasárnap 18 órától Georgiával játszanak Tatabányán az utolsó fordulóban.
 
    Eredmény, 5. forduló, 6. csoport:
Litvánia-Magyarország 31-46 (14-22)
-----------------------------------
a magyar gólszerzők: Rosta, Imre 9-9, Krakovszki Zs. 5, Hanusz, Krakovszki B. 4-4, Ligetvári, Szűcs 3-3, Ónodi-Jánoskúti, Szrnka, Molnár R., Szita 2-2, Fazekas 1
    lövések/gólok: 54/31, illetve 57/46
    gólok hétméteresből: 3/2, illetve 4/4
    kiállítások: 12, illetve 8 perc
 
Mivel márciusban a negyedik győzelmükkel a magyarok biztosították továbbjutásukat és csoportelsőségüket, José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány úgy döntött, az utolsó két meccsen szélesíti a keretet, azaz több fiatalnak is lehetőséget ad, hogy tanuljanak és még jobban megismerjék a játékrendszert. A hétfő óta együtt készülő keretből ezúttal Palasics Kristóf maradt ki.
 
A találkozó elején a Krakovszki-ikrek szélsőgóljaival elléptek a vendégek (4-2), majd a beállók, Rosta Miklós és Szűcs Bence vették át a főszerepet. Andó Arián remekül védett, erre alapozva - a döntetlennel zárult első 11 perc után - egy 7-1-es sorozattal sikerült ellépnie a magyar együttesnek. A szokatlan összeállítás ellenére a csapat az alapjátékban és a lövésekben sem hibázott sokat, ennek köszönhetően nyolcgólos előnyben volt a szünetben.
 
Még öt perc sem telt el a második félidőből, amikor a hazaiak időt kértek, mert tíz gólra nőtt a hátrányuk. A folytatásban egy 4-1-es sorozattal némileg csökkentették a különbséget, de erre a magyarok szintén egy 4-1-es szériával válaszoltak. A vendégek a hátralévő időben is rendkívül motiváltan, kevés hibával kézilabdáztak, ezzel szinte teljesen ellensúlyozták az összeszokottság hiányát, és a vártnál sokkal simábban nyertek.
 
A magyar mezőnyjátékosok közül Lékai Máté és Ilic Zoran kivételével mindenki szerzett gólt, a legeredményesebb Rosta Miklós és Imre Bence volt kilenccel. Andó Arián tíz, Nagy Martin öt védéssel járult hozzá a sikerhez. A házigazdáknál Aidenas Malasinskas hét, Benas Petreikis hat találattal zárt.
 
A két csapat 14. egymás elleni mérkőzésén három litván győzelem mellett a 11. magyar siker született.
 
A csoport állása: 1. (és már továbbjutott) Magyarország 10 pont, 2. (és már továbbjutott) Svájc 6, 3. Georgia 2 (125-144), 4. Litvánia 2 (133-168)
 
A januári, németországi Európa-bajnokságra a csoportok első két-két helyezettje, valamint a négy legjobb csoportharmadik jut ki. A torna biztos résztvevője a házigazda Németország, valamint a legutóbbi kontinenstorna három dobogósa: Svédország, Spanyolország és Dánia.
 
Forrás: MTI
(2023.04.28.)