Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


HÁBORÚS KAMPÁNYT FOLYTAT HAZÁNKBAN AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK

Már a kirobbanásakor is az volt magyar álláspont, hogy aligha lesz nyertese az ukrajnai háborúnak, ennek a háborúnak nincsenek és nem is lesznek nyertesei - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
 
A kormányfő kifejtette: a győzelemről vagy vereségről szóló nyugati elmélkedés valójában a háború hamis dilemmája.
 
Hozzátette, Oroszország beleütközik egy falba, mert a NATO fegyverrel és pénzzel látja el Ukrajnát, és csak a nyugatiakon, valamint az amerikaiakon múlik, mennyit pénzt hajlandók költeni erre.
 
A másik oldalon pedig ott van Oroszország, egy 140 milliós ország, amely sokkal nagyobb, mint Ukrajna, és övé a világ legnagyobb atomfegyverarzenálja - mondta.
 
Közölte, nem lehet elképzelni, hogy valaki képes lenne legyőzni egy atomhatalmat, és Oroszország nem fogja ölbe tett kézzel nézni, ahogy legyőzik, nem fog belenyugodni egy katonai vereségbe.
 
 Orbán Viktor hangsúlyozta: örülni kell, hogy itt nincs háború, és elég erősek vagyunk, hogy megakadályozzuk, hogy "belepréseljenek minket" a háborúba.
 
Ukrajna egy része "ősi magyar föld, ami most Ukrajnához tartozik", és ott őshonos közösségként léteznek a magyarok. Ukrajna szenvedése az ott élő magyarok szenvedése is - emelte ki a kormányfő.
 
Ezért - hangsúlyozta - a magyarok kétszeresen motiváltak, erőteljesebben, mint bármelyik másik nép Európában, hogy Ukrajnában béke legyen, és mindig is keresik a lehetőséget, hogy hozzájáruljanak a békéhez, nem zárkóznak el semmilyen békemissziótól.
 
Kiemelte: a várható offenzíva az ukránok utolsó nagy lehetősége, utána letisztul a helyzet, sokak számára válik nyilvánvalóvá, milyen katonai lehetőségek maradtak ebben a háborúban.
 
A kormányfő hangsúlyozta: "mindig rácsatlakoznak különböző érdekek" egy háborúra, legyen szó a fegyverüzletről, a spekulánsokról vagy a csempészekről, akik számára aranybánya egy ilyen konfliktus.
 
A miniszterelnök szerint háborús kampányt folytat hazánkban az Egyesült Államok. Mint mondta, minél előbb tűzszünet, béke kellene, de ez most távol van, nehéz hetek elé nézünk, az ukránok ellencsapásra készülnek, ami mélyíteni fogja a konfliktust.
 
Vannak nagy nyugati gazdasági érdekkörök, Soros György áll talán ezek között is az első helyen, akik mindig is arról álmodoztak, hogy valahogy beteszik a lábukat Ukrajnába - ami sikerült is -, és hogy hozzájutnak Oroszország természeti erőforrásaihoz - fogalmazott.
 
Orbán Viktor kiemelte: a Vatikán elszánta magát, mozgósítani fogja az erejét, kapcsolatait, befolyását, és megpróbál gátat vetni a vérontásnak, ebben pedig "számít is ránk"; össze kell gyűjtenie azokat a szereplőket, ahol a béke hangja az erősebb, és hajlandóak ezt a nemzetközi színtéren is képviselni.
 
Mi egyértelműen és világosan kiállunk a béke mellett - fogalmazott.
 
A kormányfő elmondta, hogy segíteni kell Ukrajnának, de az nem segítség, ha közben tönkre tesszük magunkat. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a kormány számára minden nap élő kihívás, meddig vagyunk képesek fenntartani a rezsicsökkentést. A kormány azonban úgy döntött, hogy még mindig képesek vagyunk biztosítani a rezsivédett árakat, és ez a következő időszakban is így lesz ez.
 
A kormányfő elárulta, hogy ma vagy holnap hozzák nyilvánosságra azt a kezdeményezést, amely azt fogja javasolni, hogy az Európai Unió tagállamainak ne legyen lehetősége önálló külpolitikára. Mint mondta, a németek is ott állnak e terv mögött, Magyarországnak pedig megszűnne a külpolitikai mozgástere, ha ezt elfogadnák. A kormányfő szerint az egész nyugati világban erre megy ki a játék, megpróbálják a nemzetek önrendelkezését, hatásköreit elvonni.
 
– Mi a nemzetek Európájában hiszünk, az európai nemzeteket kellene megerősíteni – szögezte le Orbán Viktor. Kiemelte, hogy a pénzembereknek az a jó, ha nincsenek erős nemzetek, úgy tudják egyszerűbben érvényesíteni az érdekeiket. A miniszterelnök szerint azért vannak itt Budapesten a CPAC résztvevői, hogy ezt a szándékot minél erőteljesebben kifejezzék.
 
Forrás: mti.hu, magyarnemzet.hu
(2023.05.05.)