Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A LEGTÖBB DIÁKNAK MA KEZDŐDIK AZ ÉRETTSÉGIK SOROZATA

Több mint 111 ezren érettségiznek

A legtöbb diáknak ma kezdődik az érettségik sorozata magyar nyelv és irodalommal. Az M1-nek többen is azt nyilatkozták, hogy az utolsó másfél napban már nem tanulnak, inkább hagyják, hogy leülepedjen a tananyag. Idén több mint 111 ezren érettségiznek országszerte – hangzott el az M1 Híradójában.
 
Nincs más hátra, mint előkészíteni az ünneplőt a hétfői érettségire. Szabó Levente többször végig vette már az összes tételt – így magabiztosan vág neki a vizsgáknak. A Műegyetemen tanulna tovább, így a matematikára készült a legtöbbet.
 
„Matekból fogok emelt szintű érettségit tenni, ahhoz külön tanárral készültem, a többi tantárgyra úgy nagyjából csak az iskolában készülgettünk, az utóbbi pár hétben igyekeztem magamtól is otthon készülni” – mondta.
 
Hétvégén is kapta a bátorító telefonokat Katona Dominika. A zalaegerszegi végzős megfogadta, hogy a vizsgák előtti napokban már nem tanul, hogy aztán pihenten tudjon nekivágni.
 
„Azt gondolom, hogy előtte már nem szabad, összegabalyodnánk és így sokkal nyugodtabb, ha egy kicsit kilépünk otthonról, és kicsit a tévé, telefon helyett inkább sétálunk a szabadban, végiggondoljuk mi, hogy lesz” –fogalmazta meg gondolatait a végzős.
 
A vizsgákat május 5. és június 30. között a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, azok lebonyolításában 3171 érettségi vizsgabizottság működik közre.
A klinikai szakpszichológusok szerint a vizsgadrukk leküzdésében a szülőknek van a legnagyobb szerepük. Földi Rita az M1-en arról beszélt, hogy a gyerekek átvehetik az idősebbek aggodalmát, ami végül a teljesítményükre is kihat.
 
„Hogy menyire izgul a szülő, mennyire látványosan izgul, mennyire érzékelteti azt, hogy itt vagyok veled, mindenki túlesett rajta, mert lássuk be, ennek az izgalmi állapotnak a legnagyobb része abból van, hogy úgy fogják fel, hogy ha ez most nem sikerül, akkor valami szörnyű tragédia történik, összedől Bécs és Buda és elvágtam az életemet és közben nem” – magyarázta a klinikai szakpszichológus.
 
Az írásbeli érettségik hétfőn a magyar nyelv és irodalommal folytatódnak. Kedden matematikából, szerdán történelemből vizsgáznak. Ezután jönnek majd a nyelvi vizsgák és az egyéb tárgyak egészen május 26-ig.
 
Idén több, mint 111 ezren adnak majd számot tudásukról.
 
A szóbeli érettségik idén június 7- én az emelt szintű vizsgákkal kezdődnek és egészen a hónap végéig tartanak. A vizsgákat most is a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, a lebonyolításban 3171 érettségi vizsgabizottság vesz részt.
 
A felvételi ponthatárokat várhatóan július 26-án hirdetik majd ki.
 
Fotó: archív
Forrás: hirado.hu
(2023.05.08.)