Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A MAGYAR FÓRUM FELTETTE KÉRDÉSEIT A KORMÁNYINFÓN

Szerkesztőségünk kérdései a május 11-ei Kormányinfón:
 
1. Björn Berge, az Európa Tanács főtitkárhelyettese május 9-én kijelentette, hogy egyenlően kell bánni a nemzeti kisebbségekkel, hogy részt vehessenek a jövő alakításában. A magyar Európa Tanács-naphoz kapcsolódó konferencia magyar résztvevői felvilágosították-e a főtitkárhelyettest arról, hogy Ukrajna magasról tesz a területén élő nemzeti kisebbségek jogaira, de minden jel arra mutat, hogy az EU saját szabályait figyelmen kívül hagyva ennek ellenére is fel akarja majd venni az országot a tagjai közé?
 
2. Már a lengyel Anna Moskwa klímaügyi és környezetvédelmi miniszter is ki van akadva az európai diktátumok miatt. Ferenc pápa is figyelmeztette Brüsszelt az aránytalan nyomásgyakorlás, a tagállamok semmibevétele miatt. Sajnos a csatlakozásban csalódott emberektől érkeznek hozzánk a kérdések: meddig vagyunk kénytelenek tűrni a hátrányos megkülönböztetést, a kettős mércét?
 
3.Magyarországot azért is bírálják az itthoni és a német liberálisok, mert a Paks 2-höz az oroszok szállítják majd a fűtőanyagot. Vajon az miért nem tűnik fel nekik, hogy a francia atomerőművekbe főleg az oroszok és a kazahok szállítják a fűtőanyagot? Lehetséges, hogy ezek után ebben a kérdésben a franciák a szövetségeseink lesznek, és nem írják alá a Roszatomot sújtó szankciós csomagot?

 
 
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszai:

 
1. Már korábban felhívtam az Európa Tanács főtitkárának figyelmét az ukrajnai kisebbségeket, így a magyarokat is érintő jogsértésekre. A nemzeti kisebbségekről szóló határozatai az Európa Tanácsnak egyébként követendőek.
 
2. Amíg az Európai Unió így működik, és zárójelbe tette a jog uralmát, és teljesen lényegtelen, mit mondanak a szerződések, teljesen lényegtelen milyen megállapodásokat kötettek az állam-és kormányfők között, egy dolognak van jelentősége, hogy éppen milyen hatalmi érdekek vannak többségben. Amikor a hatalmi érdekeknek egyhangúságra van szükségük, csak akkor hajlandóak engedni.
 
3.A franciák a nukleáris erőmű kérdésében szövetségeseink. Ennek megfelelően Németország fellépése eddig semmilyen sikert nem ért el. Némi iróniával: ha csak azt nem tekintik annak, hogy saját hazájukban leállították az olcsó és környezetbarát energiát biztosító atomerőműveket, és azok helyett a szenet állítják előtérbe. Ráadásul megveszik a franciáktól azt az áramot, amit atomerőművel állítanak elő.
 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 11-én. MTI/Kovács Tamás
 
m.a.
(2023.05.11.)