Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


ARANYÉRMES LETT A MAGYAR FÉRFI KARDCSAPAT A MADRIDI VILÁGKUPÁN

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású együttes - amely a madridi viadalt a világranglista második helyéről kezdte - 45-39-re verte a törököket, 45-41-re a japánokat, majd 45-40-re az olaszokat. A másik ágon az amerikaiak kerültek döntőbe, itt a sorozatban négyszer világbajnok, Tokióban olimpiai aranyérmes, világranglista-vezető dél-koreaiak a 16 között kikaptak a georgiaiaktól - a viadal eredményközlője szerint. A magyarok a fináléban fordulatos küzdelemben 45-42-re győztek. Az első három pár után az amerikaiak vezettek, majd jött a fordítás, a magyar csapat előnye a hatodik és a hetedik pár után kilenc találat volt, aztán az amerikai együttes fordított 14-4-es asszóval, végül Szilágyi nyert 6-2-re.
 
A jövő évi párizsi olimpiára az egyéves kvalifikációs sorozatban lehet gyűjtögetni a pontokat. A csapatversenyben elért eredmények fontosabbak, mert a válogatott kvótaszerzése esetén egyéniben biztossá válik a maximálisan engedélyezett három vívó szereplése.
 
"Nagyon büszke vagyok a fiúkra. Ismét bizonyította ennek a csapatnak valamennyi tagja, hogy egy közösséget alkotunk. Mindenki a legjobbkor tett hozzá valamit ehhez az aranyéremhez, igazi csapatmunka volt. Ennél jobban nem kezdődhetett az olimpiai kvalifikáció, tesszük tovább a dolgunkat" - idézte a magyar szövetség honlapja Decsi Andrást, a válogatott edzőjét.
 
A női csapat a georgiai Batumiban versenyzett és hetedik lett. A szombaton egyéniben bronzérmes Márton Anna, valamint a tavaly csapatban világbajnok Battai Sugár, Pusztai Liza és Szűcs Luca alkotta - a nemzetközi szövetség rangsorában harmadik - együttes a 16 között 45-36-ra legyőzte a kínaiakat, a negyeddöntőben viszont 45-33-ra kikapott a spanyoloktól. A folytatásban, az 5-8. helyért rendezett szakaszban 45-39-re alulmaradt a dél-koreaiakkal szemben, végül 45-42-re legyőzte az azerieket.
 
A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint Márton Anna megsérült. Először az egyéni versenyben, szombaton roppant meg a többször műtött térde, de vállalta a szereplést a csapatversenyben, melyben a negyeddöntőben, amikor a spanyol csapat 6-3-ra vezetett, ismét a lábához kapott, és nem tudta folytatni a versenyt.
 
"Megfogta az egész csapatot Márton Panka sérülése. Az értékes, Kína elleni győzelem után nem sikerült a folytatás, és igazából nem is voltam elégedett a látottakkal, leszámítva Battai Sugi vívását. Az viszont örömteli, hogy a végén győzelemmel zártuk a versenyt, ebben a kvalifikációs szisztémában sosem lehet tudni, mikor lesz szükség a pontocskákra... Bízom abban, hogy Panka sérülése nem vészes, és sikeres Európa- és világbajnokság vár ránk" - idézte a női kardozók vezetőedzőjét, Gárdos Gábort a hunfencing.hu oldal.
 
Forrás: mti.hu, Magyar Vívó Szövetség Facebook oldala
(2023.05.15.)