Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13TEKVANDÓ-VB – MÁRTON LUANA ARANYÉRMES

Márton Luana aranyérmet nyert a bakui tekvondó-világbajnokság hétfői versenynapján, a nők 57 kilogrammos kategóriájában.
 
Az U21-es Európa-bajnok sportolónak a nemzetközi szövetség honlapja szerint hat mérkőzése volt: sorrendben az ír Emma Cahillt, a belga Raheleh Asemanit, a görög Faidra Kaltekit, a dél-koreai Hanna Lit, majd az elődöntőben a brazil Maria Clara Pachecót győzte le. A fináléban két menetben nyert a tajvaniak olimpiai bronzérmese, a 21 éves Lo Csia-ling ellen.
 
A mindössze 17 éves Márton Luanának ez volt az első felnőtt világbajnoksága. A Madridban élő és spanyol klubban készülő, ám válogatottként kezdettől magyar nemzeti színekben versenyző tinédzser a legszorosabb meccsét a dél-koreai tekvondóssal vívta, aki a múlt évi ifjúsági világbajnokságon rögtön az első mérkőzésükön 2-0-val szomorú vb-szereplésre kárhoztatta. Bakuban sikerült a visszavágás: a harmadik menetben, valóban az utolsó pillanatban vitte be azt a fejrúgást, minek köszönhetően a legjobb négy közé lépett, vagyis már érmesnek vallhatta magát.
 
A folytatásban sem volt megállás: a magyar lány 2-0-ra verte Pachecót, s a fináléban is elég volt számára a végső diadalhoz kétszer két perc.
    "Nem hiszem el, hogy mi történt, de nagyon boldog vagyok most. Igazából nagyon fáradt vagyok, hat meccset csináltam, mindegyik kemény volt" - idézte a hazai szövetség honlapja Márton Luanát, aki a magyar tekvondó első női világbajnokának vallhatja magát.
 
A nyitónap másik magyar fellépője, Józsa Levente a legjobb tizenhatig jutott a 68 kilósok 73 tekvondóst felvonultató mezőnyében. A 20 éves versenyző portugál, majd kolumbiai rivális felett diadalmaskodva verekedte el magát a nyolcaddöntőig, ahol egy kínai állította meg, nagy harcban. Józsa nyerte az első menetet, ázsiai ellenfele egyenlített, a döntő két percben pedig bár a magyar vezetett két másodperccel a vége előtt 16-14-re, megkapta ötödik intését is, így a szabályok értelmében vetélytársa győzött.
 
A vb keddi versenynapján is két magyar szerepel: Füredi Rebeka a 73 kg-ban, a tokiói olimpiai ötödik, világ- és Európa-bajnok Salim Omar pedig az 58 kilogrammban próbál szerencsét.
 
Forrás: mti.hu
(2023.05.30.)