Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Lavrov: az Egyesült Államok törődjön a saját dolgával

Az Egyesült Államoknak nem kellene megpróbálnia beavatkozni az Oroszország és Dél-Afrika közötti kapcsolatokba, ehelyett inkább arra kellene összpontosítania, hogy helyrehozza saját megromlott imázsát – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán.

Egy mozambiki sajtótájékoztatón Lavrovot arra kérték, hogy kommentálja Reuben Brigety, az Egyesült Államok dél-afrikai nagykövete állításait, aki a hónap elején azt mondta, hogy Pretoria fegyvereket és lőszert küldött Moszkvának.
 
“HA EGY AMERIKAI VAGY BÁRMELY MÁS TENGERENTÚLI NAGYKÖVET ELKEZD DOLGOKAT LÁTNI, ÁLTALÁBAN [NEKI] TUDNIA KELL, HOL A HELYE, ÉS A SAJÁT DOLGÁVAL KELL TÖRŐDNIE” – MONDTA LAVROV.
 
Hozzátette, hogy Oroszország soha nem sérti meg a nemzetközi normákat a fegyverszállításokkal kapcsolatban, ami szerinte nem mondható el a Nyugatról.
 
EHELYETT A NYUGATI NEMZETEK “SEMLEGESSÉGET HIRDETTEK AZ UKRAJNAI ESEMÉNYEKKEL KAPCSOLATBAN, MIKÖZBEN HATALMAS MENNYISÉGŰ MODERN, NAGY HATÓTÁVOLSÁGÚ FEGYVERREL PUMPÁLJÁK EZT AZ ORSZÁGOT” – JELENTETTE KI LAVROV.
 
Az Ukrajnának szállított fegyverek némelyike még azok számára is veszélyes, akik használják, beleértve az Egyesült Királyság által szállított, szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket – tette hozzá Lavrov.
 
“Talán az amerikai követeknek vigyázniuk kellene saját imázsukra a külföldi közvélemény szemében” – mondta az orosz külügyminiszter.
 
Brigety amerikai követ korábban májusban azt állította, hogy egy orosz zászló alatt közlekedő Lady R nevű hajóra, amely tavaly decemberben kikötött Dél-Afrika fő haditengerészeti támaszpontján, Fokváros közelében, fegyverszállítmányt raktak fel.
 
Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök megalapozatlannak minősítette az állításokat, de bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben. A dél-afrikai külügyminisztérium később azt állította, hogy Brigety “elismerte, hogy megjegyzéseivel átlépte a határt”.
 
Dél-Afrika szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Az ukrajnai konfliktus közepette elutasította, hogy csatlakozzon a Moszkva elleni nyugati szankciókhoz, és többször felszólított béketárgyalásokra. A hónap elején Ramaphosa megismételte országa semlegességét, kifejtve, hogy Dél-Afrika nem akar “belekeveredni a globális hatalmak közötti versenybe”.
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2023.06.01.)