Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Alelnökök, akik kevés szóból is tökéletesen értik egymást

Politikai aranycsapatunk van – jelentette ki Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke június 2-án este Budapesten a Kölcsey Kör „Alelnökök egymás közt és közöttünk” című rendezvényén.

Dr. Horváth Béla, a Kölcsey Kör vezetője köszöntötte a vendégeket, így Lezsák Sándort az Országgyűlés alelnökét, a Nemzeti Fórum elnökét, Jakab Istvánt az Országgyűlés alelnökét, a MAGOSZ elnökét és Dr. Latorcai Jánost az Országgyűlés alelnökét, a KDNP Országos Választmányának elnökét. Közölte, hogy a Kölcsey Kör a Nemzeti Fórum egyik tagozata, és 2008 óta a Polgárok Házában tartja rendezvényeit. A vendégek szerinte Magyarország örökifjú alelnökei több évtizedes politikai múlttal, de most nem csak a politikus, hanem az ember is megnyilatkozik.
 
Az MDF-en belül volt egy ember, egy szürke eminenciás, aki sosem vágyott a fényre, mindig csendesen építkezett. Akár egy anglikán lelkész egy vasárnapi iskolában – felelte Bágya Rita, Lezsák Sándor munkatársa, kommunikációs szakember „honnan ismerik egymást?” – kérdésére Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke. Ez a szürke eminenciás Lezsák Sándor volt. Az MDF agrárpolitikáját a Lakiteleki Népfőiskolán alkották meg, azóta ismerik egymást közelebbről. Most már alig van idejük egymással beszélgetni, de így is tökéletesen értik egymást. Elég erős köztük a kötelék, mindketten azt vallják, hogy keveset beszélni, de sokat cselekedni.
 
Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke arról beszélt, hogy próbáltak közte és Jakab közé éket verni, de ez nem járt sikerrel. Lezsák a MAGOSZ elnökét az egyetlen kisgazdának tartotta.
 
Dr. Latorcai János, a KDNP Országos Választmányának elnöke onnan ismeri Lezsákot, hogy mielőtt őt 1993-ban Antall József ipari és kereskedelmi miniszterré nevezte ki volna, Lezsák Sándor több órát beszélgetett vele. Ő és Jakab is szereti a muzsikát, és a zene szeretete alapozta meg barátságukat.
 
Milyen intelmeket hoztak a szülőktől, nagyszülőktől?
 
Jakab István ma is tartja magát ezekhez az elvekhez:
„Csak azt vállald, amit képes vagy elvégezni!”
„Ne beszélj feleslegesen, hanem tedd a dolgod!”
„Körültekintőbben járj el, ha mások érdekében dolgozol!”
Az ő élete és munkája a vidéki emberek, a gazdavilág szolgálata.
 
Lezsák Sándor Kispesten született azután a VII. kerületben, a Klauzál tér környékén nőtt fel, viszont minden nyarat az anyai nagyszüleinél, egy nyírségi kis faluban töltött. A kettő közötti ellentét miatt nagy feszültség volt benne. Az egyik oldalon a Nyírség, a vakációk élménye, az átlátható, a természetes kis falu, amely együtt élt a természettel, ahol tudták mikor lesz eső, ha felfelé néztek. „A másik oldalon Pest, ami mégsem idegen számomra. A falu együtt él a természettel, ez vonzott engem vidékre, így kerültem egy kis tanyasi iskolába Lakitelek mellé.”
 
Dr. Latorcai Jánost az általános iskola után, a család politikai nézetei miatt nem akarták sehova sem felvenni, végül Mezőtúrra sikerült, és ott is érettségizett. Mivel jó jegyei lettek, felvették az Esztergomi Felsőfokú Vegyipari Gépészeti technikumba. Szorgalmának, kitartásának köszönhetően 1971-ben gépészmérnöki diplomát szerzett a miskolci egyetemen. A sors fintora, hogy az a Műszaki Egyetem hívta meg tanítani, ahol felvételi kérelmét elutasították. Elmondása szerint elege lett abból, hogy csak tanítson, ezért a FÉG-hez ment, ahol később vezérigazgató lett. A rendszerváltás után az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium ipargazdasági, majd 1992-től iparpolitikai főosztályvezetőjévé nevezték ki. Nem akart miniszter lenni, de végül rábeszélték, és Antall József őt választotta ki, úgy, hogy nem kellett a KDNP-t otthagynia és belépni az MDF-be.
 
Lezsák Sándor soha nem akart képviselő lenni, ezért eleinte szervező, kampányfőnök volt. 1994-ben látta, hogy nagy a baj, és elindult a választáson. 2004-ben Dávid Ibolya viszont kizárta a pártból. Még abban az évben létrehozta a Nemzeti Fórumot, melynek azóta is elnöke. Nem lépett be más pártba, így a Fideszbe sem, de 2006 óta a Fidesz –frakció tagja, és a jelenlegi kormánypárt jelöltjeként szerzett több alkalommal is egyéni mandátumot. Elmondta, hogy soha nem hagyta, hogy provokálják, mert aki provokál, az nem a gondolataira, hanem az indulataira kíváncsi.
 
Jakab István 1995. december végén szüntette meg MDF-tagságát és civilként, egy mozgalom élén dolgozott tovább a magyar mezőgazdaság érdekében. Felrótta, hogy 2004-ben a balliberális kormány az EU-csatlakozási tárgyaláskor igyekezett a MAGOSZ-t a partvonalon kívülre tolni.
 
Milyen érzés volt először alelnökként ülést vezetni?
 
Lezsáknak és Latorcainak nem volt nehéz, mert tanárként álltak már pulpituson. 2006-ban az akkori ellenzék oldaláról a Fidesznek kettő, a KDNP-nek pedig egy alelnöke lett, a többit a kormánypártok adták. Dávid Ibolya helyett Lezsák Sándort választották parlamenti alelnöknek, amit Deutsch Tamás járt ki számára. Lezsák, aki tanult testbeszédet is, az emelvényről jól látja, kik a barátok, és kik az ellenségek, sőt elmondta, hogy „szinte ki lehetett kottázni, milyen ellentétek lesznek a Jobbikban.”
 
Jakab István arról beszélt, hogy az alelnököket nem oktatják, nincs külön felkészítés, hanem megmutatják nekik a gombokat, átadják az ülés forgatókönyvét. Viszont a Házszabályt nagyon kell ismernie az alelnököknek. Az az alap, attól nem szabad eltérni. Kiemelte az alázatot és a szolgálatot.
 
Latorcai János megemlékezett arról, hogy milyen volt, mikor 2018-ban az ellenzék elfoglalta a pulpitust. Emlékezzünk; végül Latorcai János és Kövér László találtak megoldást az ellenzéki blokád kicselezésére: a parlamenti patkóból vezeti le Latorcai az ülést, nem a pulpitusról. Elkezdődtek a napirend szerinti szavazások is a kaotikus állapotok közepette. Az ülésteremben gyakorlatilag semmit nem lehetett hallani az ellenzék sípolásától és a bekiabálásoktól, de a szavazások végül el tudtak kezdődni.
 
Mindhárom alelnök úgy vélte, hogy több ellenzéki képviselő biztosan nem olvasta el a házszabályt, különben az ülésteremben nem lenne züllés.
 
Mit jelent a szövetségben való politizálás?
 
Jakab szerint a legkorrektebb kapcsolatuk a kormánypártokkal, és kiemelte, hogy 25 éve dolgozik együtt Orbán Viktorral. Latorcai arra hívta fel a figyelmet, hogy jövőre választások lesznek, és ügyelni kell, nehogy éket verjenek a jól működő szövetség tagjai közé az ellenzékiek. Lezsák Sándor úgy véli, hogy „remek politikai aranycsapatunk van, aminek mi vagyunk a szertárosai.” Kijelentette, hogy az Alaptörvény megszavazásával végre befejeződött a rendszerváltás, nem volt hiábavaló a munkájuk.
 
Fotón: Dr. Latorcai János az Országgyűlés alelnöke, a KDNP Országos Választmányának elnöke, Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke, Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke és Bágya Rita Lezsák Sándor munkatársa, kommunikációs szakember.
Fotó: Demeter Péter
m.a.
(2023.06.03.)