Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13A MAGYAR FÓRUM FELTETTE KÉRDÉSEIT A KORMÁNYINFÓN

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter: Magyarország meg akarja hosszabbítani az ukrán gabona behozatalával kapcsolatos korlátozásokat. Az nem megoldás, hogy az Ukrajnával szomszédos országok mezőgazdaságát tönkreteszik, a távolabb fekvő országok pedig ezt tétlenül nézik.


Szerkesztőségünk kérdései az augusztus 24-ei Kormányinfón:
 
1.Az Agrárminisztérium támogatja az őstermelőket, például az adminisztrációs terheket csökkentette, és a növelték az adómentességi értékhatárokat. Éppen ezért kérdezem, mint a kormány tagját, mi véleménye arról, hogy a III. kerületi Kórház utcai Vásárcsarnok – ami Óbuda őstermelőket is szép számmal felvonultató piaca – árusainak a Karácsony-galeri augusztustól körülbelül 70%-kal emelte a piaci költségeit? S akinek ez nem tetszik, annak el lehet onnét menni – idézem a Metropolt. 

2.A BRICS –országok vissza akarnak térni az aranyalapú fizetőeszközre. A Nyugat erről hallani sem akar, sőt tiltakozik ellene, mert a dollár erejét nagyrészt az adja, hogy a világ jelentős része amerikai pénznemben fizet a kőolajért. A kormány miként áll ehhez a kérdéshez? Mert úgy tűnik, mintha egy blokkosodás felé haladna a világ, és a kereskedelmi döntések politikai törésvonalak mentén húzódnak majd meg. 

3.Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette az ukrán kultúra megőrzését célzó polgári kezdeményezést. Sajtóinformációk szerint hamar meg lesz az egymillió támogató nyilatkozat, aláírás legalább hét különböző tagállamból, és Brüsszel kedvező intézkedéseket hoz. Emlékszünk, 2022-ben nagy felháborodást váltott ki az Európai Bizottság határozata, mely szerint nem indít jogalkotási folyamatot a nemzeti kisebbségek védelmében, mivel a MinoritySafePack, a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés egyetlen javaslatát sem látta indokoltnak. Hogyan lehet, hogy az európai uniós államok őshonos kisebbséginek jogállásának rendezése továbbra sem szívügye az Uniós intézményeknek, míg az ukrán kultúrát védeni akarják, holott Ukrajna nem tagja az EU-nak, ráadásul a kárpátaljai magyarok jogait sárba tiporják? 

4.Arról ír a lengyel sajtó, hogy egyes európai államok szankciókat vethetnek ki Lengyelországgal szemben, ha szeptember 15-e után nem oldja fel Varsó az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmát. Attól tartanak, hogy néhány tagállam megtorló kereskedelmi intézkedést vezetne be. Mi a magyar kormány álláspontja az ukrán gabona ügyében, hiszen Brüsszel a lehetséges hosszabbításról csak szeptemberben dönt? Lehetséges, hogy újabb uniós eljárást indítanak ellenünk, ha egyoldalú korlátozást vezetünk be? Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszai:
 
1.Látszik, hogy a III. kerület polgármestere megválasztását követően hamar átigazolt az MSZP-ből a DK-ba, mert az „akinek nem tetszik, annak el lehet menni” –szöveg Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségéhez tapadt. A termelői piacok kiemelt fontosságúak, lehetőséget adnak az őstermelőknek termékeik értékesítésére. Emellett lehetőséget adnak a fogyasztóknak arra, hogy friss magyar terméket vegyenek. Olyan időszakban, amikor az infláció a 15%-ot alig haladja meg – ez természetesen nem alacsony –, de a 70%-os emelést nem indokolja. Nem tudom, hogy a főváros és a III. kerület vezetése miért gondolkodik másképpen az őstermelői piacokról, ezt sajnálatosnak tartom, de a kormánynak nincs ráhatása az önkormányzat döntéseit felülbírálni.
 
2. Magyarország szerencsétlen helyzetben van, saját energiaforrásai alig vannak, ezért mi maradunk annál, amit az eladó kér. A dollár van jelenleg hegemón helyzetben, csak néha rubel alapú az elszámolás. Érdekes közgazdasági kérdés, hogy a dollár hegemóniája a következő évtizedekben megmarad-e…
 
3.Az EU-n belül az ukrán is őshonos kisebbség, magában nem tartom bajnak, ha Brüsszel az ukrán kultúrát IS meg akarja óvni. Valóban az a legdurvább példája az indokolatlan és indokolhatatlan kettős mércének, hogy amikor a magyar kisebbségvédelemről volt szó, akkor a Bizottság abszolúte inaktív volt. Nem lehet őshonos kisebbségi ügyekben Brüsszelre számítani.
 
 
4.Lehetséges, hogy eljárást kapunk ezért Brüsszeltől, de Magyarország akkor is meg akarja, és meg fogja hosszabbítani az ukrán gabona behozatalával kapcsolatos korlátozásokat. A döntésünk szinte biztos meg fog egyezni a lengyelekével. Az nem megoldás, hogy az Ukrajnával szomszédos országok mezőgazdaságát tönkreteszik, a távolabb fekvő országok pedig ezt tétlenül nézik.
 
 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. augusztus 24-én. MTI/Máthé Zoltán

m.a.
(2023.08.24.)