Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Lakitelekre látogattak a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület A Szakkör tagjai

A Szakkör kárpátaljai résztvevői augusztus 15-én tanulmányi útra látogattak Lakitelekre, ezzel erősítve a kapcsolatokat és ápolva a magyar kulturális örökséget. A kétnapos kirándulás során bejárták a Hungarikum Ligetet, meglátogatták a Nemzeti Művelődési Intézetet és fontos magyar emlékhelyeket tekintettek meg, amelyek nemzetünk összetartozás és identitás tudatát jelképezik.

A kárpátaljai A Szakkör résztvevői megismerkedhettek a magyar kultúra megőrzésének és terjesztésének munkálataival a Nemzeti Művelődési Intézetben tett látogatásuk során. Az épület emeleti teraszán megcsodálhatták a Magyarság Harangját, amely a Trianon emlékére minden nap azonos időben szólal meg, emlékezve történelmünk tragikus eseményeire. A harang jelképes, amely segít emlékezni a múltra és erősíteni az összetartozást a jelenben és a jövőben. Kárpátalján található a Magyarság Harangjának testvérharangja, amely a szétszakadt Magyarország és az elszakadt családok, rokonok és barátok emlékét őrzi.
 
Ezt követően a Hungarikum Ligetet, a magyar értékek kikötőjét felfedezve számos élménnyel gazdagodtak. Meglátogatták a Kölcsey Házat, amely a Népfőiskola Alapítvány, egyik legismertebb és legrégebbi épülete. A Kölcsey Ház Oszip András tervei alapján 1993. decemberében került átadásra. A 200 fős előadótermét Ferencz Béla fafaragó kiállítása és a nyári alkotó táborok alkotásai díszítik, továbbá az első emeleten a II. világháború és az 1956-os forradalom során elüldözött magyarok munkáit bemutató Emigráció a hazáért című állandó kiállítás és a Burg Kastl Gimnázium emlékszobája található.
 
Az út során elengedhetetlen volt a Kárpátia Rendezvényház és a Szent István kápolna meglátogatása. A Kárpátia Rendezvényházban olyan események és programok kerülnek megrendezésre, amelyek lehetővé teszik a közösségi együttlétet és a hagyományok átadását, ezzel hozzájárulva a magyar kultúra és hagyományok megőrzéséhez. A Szent István kápolna emléket állít az államalapító első magyar királynak, Szent Istvánnak.
 
Érdemes megemlíteni, hogy a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület alapítótagjai 2011 és 2012 között részt vettek a Wesselényi Kollégium képzési hétvégéin, ahol megismerkedtek a Népfőiskolák alapjaival. Az emlékük tiszteletére kopjafát avattak, amely szimbolizálja az oktatás és kultúra iránti hűséget és elkötelezettséget. Tizenkét év elteltével a kárpátaljai csoport visszaemlékezett a kezdetekre.
 
 Ez az utazás Lakitelekre tovább mélyítette az elkötelezettségüket a nemzeti értékek iránt, és megerősítette azok terjesztése és megőrzése iránti elszántságukat.
 
 
 
Forrás: nepfolakitelek.hu
(2023.09.01.)