Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Szeptember végéig lehet pályázni a 22. Lakiteleki Filmszemlére

Még várják a nevezéseket a Sára Sándor operatőr, filmrendező emlékének ajánlott 22. Lakiteleki Filmszemlére. A Kárpát-medence értékeit bemutató alkotásokkal lehet pályázni szeptember 30-ig, az előzsűrizett rövidfilmek november 15. és 17. között láthatók a Lakiteleki Népfőiskolán megrendezett seregszemlén. A fődíjas pályaművet az M5 kulturális csatorna is műsorára tűzi.

Hazai és határon túli filmeseknek egyaránt lehetőséget biztosít a megmutatkozásra a 22. Lakiteleki Filmszemle. A versenyre szeptember 30-ig jelentkezhetnek a városok, kistelepülések, iskolák televíziói, filmes közösségek és magánszemélyek magyar nyelvű, 2015 után készült alkotásaikkal, amelyek még nem mérettettek meg Lakiteleken korábbi seregszemlén. Minden filmről egy legfeljebb 500 karakter hosszú szöveges leírást is kérnek, ezek bekerülnek a rendezvény katalógusába.
 
Művelődés kategóriában Kárpát-medencei hungarikumokat, helyi értékeket bemutató filmeket várnak, maximum 26 perc időtartamban. A Most mutasd meg! pályázati kategóriába pedig 18 év alatti fiatalok nevezhetnek mobiltelefonnal készített, legfeljebb 3 perc hosszúságú rövidfilmjeikkel, “helyi értékek a településemen és környezetében” témakörben.
 
Előzsűri választja ki a szemle versenyprogramjába bekerülő alkotásokat, a döntésről a pályázókat október végéig elektronikus úton értesítik. A zsűri elnöke Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, társelnöke Sára Balázs Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense lesznek. A bírálóbizottságban részt vesz Barlay Tamás az MTVA Vallási Főszerkesztőségének kiemelt szerkesztő-műsorvezetője is.
 
A fődíj egymillió forint, és a győztes alkotást az M5 kulturális csatorna nézői is láthatják majd. Emellett különdíjakat is kiosztanak a pályázók között.
 
A filmszemlét a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár Nonprofit Közhasznú Kft., valamint a Dunaversitas Egyesület november 15. és 17. között rendezi meg.
 
Forrás: hirado.hu
(2023.09.03.)