Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13Határeset - Egy határőrtiszt életútja két világrendszer határán

Bella Árpád határőr alezredes 1989.augusztus 19-én a páneurópai piknik helyszínén úgy határozott, hogy nem tartóztatja fel erőszakkal a szabadságba tartó keletnémet állampolgárokat. Ez a bátor döntés is igazolja, hogy ezt a történelmi pillanatot sohasem fogjuk elfelejteni.

Szeptember 6-án mutatták be Bella Árpád Határeset - Egy határőrtiszt életútja két világrendszer határán című művét a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában. A volt határőrparancsnok megemlékezéséből a páneurópai piknik és a rendszerváltás korszakának meghatározó történéseit is megismerhetik az olvasók.
 
A Bandi István szerkesztette kötet terjedelmes életinterjú a már nyugdíjas főtiszttel, melyben a rendszerváltozás elejét jelentő határnyitás eseményeit is megismerhetik az olvasók. Ahogy Bandi István írja, „a történelem nem bánt szűkmarkúan” Bella Árpáddal, hiszen közvetlenül a II. világháború után született, átélte az 1956-os forradalmat, illetve az 1968. évi csehszlovákiai bevonulást.
 
A kötet összeállításánál az elsődleges szempont az volt, hogy bemutassuk Bella Árpád életútját és a történelmi pillanatokban felmerülő szakmai és emberi kihívásokat – tudtuk meg Bandi Istvántól.
 
Bella Árpád hivatásából fakadóan az interjú során mindvégig kiegyensúlyozottan és tárgyilagosan emlékezett a családja és önmaga élettörténetére, illetve fogalmazta meg azokat a tapasztalatokat, amelyeket a vasfüggöny korszakában és rendszerében a két világ határán szerzett. Mindig a helytállás, a mérlegelés és az embernek maradás hatotta át cselekedeteit, függetlenül attól, hogy a soproni tisztképzésről, a soproni határőrkerület forgalomellenőrző pontján történtekről, a páneurópai piknikről vagy éppen a rendszerváltozás után a Határőrség Országos Parancsnokságán, majd a Nemzetbiztonsági Hivatalban betöltött feladatairól mesélt.
 
A könyv bemutatóján dr. Nyári Gábor, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár ügyvezető igazgatója és dr. Farkas Ciprián polgármester is köszöntötte a résztvevőket.
 
Fontos, hogy a fiatalok is megismerjék a rendszerváltáshoz vezető folyamat lépéseit. A páneurópai piknik eseményei is hozzájárultak a vasfüggöny lebontásához, mely az egész nemzet sorsát meghatározta – hangsúlyozta dr. Nyári Gábor.
 
Bella Árpád határőr alezredes 1989.augusztus 19-én a páneurópai piknik helyszínén úgy határozott, hogy nem tartóztatja fel erőszakkal a szabadságba tartó keletnémet állampolgárokat. Ez a bátor döntés is igazolja, hogy ezt a történelmi pillanatot sohasem fogjuk elfelejteni – mondta el a SopronMédia kérdésére dr. Farkas Ciprián.
 
Az eseményen Tóth Éva, önkormányzati képviselő, kulturális tanácsnok, valamint intézményvezetők és tisztségviselők is részt vettek.
 
Fotó: Griechisch Tamás
 
Fotón: Nyári Gábor, a RETÖRKI ügyvezető igazgatója
Forrás: sopronmedia.hu
(2023.09.07.)