Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13PETŐFI KÉPZŐMŰVÉSZETI ALKOTÓTÁBOR AZERBAJDZSÁNI, KAZAH, KIRGIZ,TÖRÖK,TÜRKMÉN, ÜZBÉG FESTŐMŰVÉSZEKKEL

Az elmúlt héten Magyarországon, pontosabban Lakiteleken, egy különleges eseménynek lehettünk tanúi. A Petőfi képzőművészeti alkotótábor vendégül látott festőművészeket Azerbajdzsánból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Törökországból, Türkmenisztánból és Üzbegisztánból. Ez a nemzetközi művészeti találkozó egy izgalmas és inspiráló lehetőség volt a résztvevők számára, hogy megosszák kultúrájukat és kreatív ötleteiket, miközben mélyebben megismerhették, többek között Petőfi Sándor életművét.

Az alkotótábor programja tele volt érdekes eseményekkel és kulturális élményekkel. A művészek augusztus 25-én érkeztek a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérre, majd onnan utaztak a lakiteleki Hungarikum Ligetbe, ahol az itt tartózkodásuk alatt töltötték az idejük egy részét. A Liget varázslatos környezete és a természet közelsége inspirálóan hatott és azonnal elkezdtek alkotni.
 
Az első teljes nap, augusztus 26., a Hungarikum Ligetben telt, ahol kisfilmeket vetítettek a területről, majd sétára indultak. Aznap este a résztvevők egy izgalmas beszélgetésen vehettek részt Petőfi Sándor életéről és költészetéről. Ez a kezdeti program már beindította a kreatív gondolkodást és az inspirációt.
 
Augusztus 27-én lehetőséget kaptak a környék felfedezésére. Kirándultak a Holt-Tiszához, ami a természet szépségét és nyugalmát mutatta meg nekik. A kirándulás után alkotómunkába kezdtek, a táj és élményeik inspirálta alkotások születtek.
 
A hétfő ismét tele volt izgalmas és sűrű programokkal. A művészek ellátogattak Kondorosra, a Fehérliliom Népfőiskolára, ahol további inspirációt merítettek. Ezután megtekintették a Kondorosi Csárda Múzeumot, ahol részt vettek egy lovas bemutatón. A nap folyamán Karalajev Manasz énekmondó szobrának felavatására is sor került, ami egy kiemelkedő esemény volt az alkotótábor résztvevői számára. A napot pedig egy táncházzal és a Kösöntyű Néptánccsoporttal zárták.
 
Augusztus 29-én a művészek további kulturális élményeket szereztek. Kecskeméten megtekintették Bozsó János Munkácsy-díjas festőművész gyűjteményét, majd részt vettek egy lovaskocsikázáson, és meglátogatták a Pásztormúzeumot Bugacon. Ezen a napon Petőfi emlékeket is gyűjtöttek Kiskunfélegyházán, és az itt szerzett inspirációkat is belevették alkotásaikba.
 
A program egyik csúcspontja augusztus 30-án volt, amikor is Budapestre utaztak. A Parlament épületének megtekintése után a Budai Vár és a Magyar Nemzeti Galéria is helyet kapott a napirendben. Ez a látogatás lehetővé tette számukra, hogy megismerjék Magyarország fővárosának történelmi és kulturális vonatkozásait.
 
Augusztus 31-én lehetőségük volt megkóstolni a magyar borokat a lakiteleki Magyar Borok Katedrálisában, ami egy kulináris élmény volt a művészek számára. Ez a nap a gasztronómia élmények jegyében telt. A következő napokban szabad program volt Budapesten, ami lehetővé tette számukra, hogy további ihletet gyűjtsenek a városról és annak kultúrájáról. Emellett folytatták alkotásaikat és készültek a művekből készült kiállítás megnyitójára. Az alkotótábor záróeseménye szeptember 3-án volt, amikor a vendégek hazaútja kezdődött. Az események során számos alkotás született, amelyeket a Petőfi képzőművészeti alkotótábor kiállításán mutattak be.
 
Ez az alkotótábor nemcsak lehetőséget adott a művészeknek az alkotásra, hanem egy olyan kulturális és kreatív találkozás is volt, amely mélyítette a résztvevők megértését a magyar kultúráról és Petőfi Sándor életművéről. Az esemény azt is bizonyítja, hogy a művészet egy határokon átívelő nyelv, amely összekapcsolja az embereket. Az alkotótábor remek példája annak, hogy a művészet képes egyesíteni és gazdagítani a különböző kultúrákat.
 
Forrás: nepfolakitelek.hu
(2023.09.07.)