Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13TÖRTÉNELMI SZOMSZÉDJAINK KULTÚRÁJÁVAL TALÁLKOZTAK A LAKITELEKEN TÁBOROZÓ MŰFORDÍTÓK

A műfordítás túlmutat a munkán és a hivatáson. Egy olyan küldetés, amely lehetővé teszi a nyelvek közötti hídépítést, és segít abban, hogy mélyebben megértsük egymást. A művészet és irodalom által betekintést nyerhetünk egymás gondolkodásába, társadalmi nézeteibe és víziójába. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a Magyarország környékét újra az európai fejlődés középpontjává tegyük - mondta dr. Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete a Németh László műfordítói tábor nyolcadik alkalommal megrendezett eseményén.

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány oktatási programjának keretében megrendezett tábor szakmai vezetője ezúttal is Kiss Gy. Csaba volt, aki Széchenyi-díjas irodalomtörténészként irányította a fordítói munkát. Egy hétig nyolc műhelyben zajlott a fordítás cseh, horvát, lengyel, román, szerb, szlovák, szlovén és ukrán nyelveken.
 
A műfordítói tábor közel hetven résztvevője részt vett előadásokon, amelyek a fent említett nyelvek kortárs irodalmáról és kultúrájáról szóltak. Emellett szemináriumok keretében mélyedhettek el a szövegek magyarra fordításának elméletében és gyakorlatában. A résztvevők között nemcsak Magyarországról érkeztek hallgatók, hanem Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is.
 
Kép forrása: Petőfi Népe
 
Forrás: nepfolakitelek.hu
(2023.09.08.)