Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


MAGYAR ZÁSZLÓ LOBOG A MONTE GRAPPA TETEJÉN

Hajdanvolt katonáink bátorságának, konok, mindent elviselő keménységének példa- és útmutatónak kell lennie mai világunkban– jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az olaszországi Monte Grappa katonai emlékhelyen felállított magyar emlékmű avatási ünnepségén.

A megemlékezésen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár is.
 
Az első világháború alpesi frontján elhunyt olasz és az Osztrák-Magyar Monarchia zászlója alatt harcoló katonáknak állított emlékhelyen mostantól a magyar nemzeti lobogó emlékeztet a Monarchia haderejében szolgált és áldozatul esett magyar katonákra is. Az ünnepségen Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett: az alpesi fronton harcoló katonáknak nemcsak a tömeges pusztítás akkori legmodernebb katonai eszközeivel, de természet adta nehézségekkel, a téli hegyi körülményekkel is meg kellett küzdeniük, mégis helytálltak, mert „erre kötelezte őket esküjük, a bajtársiasság, és az örök katonabecsület." Tisztelet jár tehát mindazoknak, akiket nemzetiségüktől függetlenül szólított a hegyre a kötelesség – tette hozzá a miniszter.
 
Hangsúlyozta: a magyarok számára különösen nagy jelentősége van az első világháború itáliai frontjának. Isonzót, Doberdót és a térség más részeit a magyar feltöltésű gyalogezredek védték, sokszor hatalmas veszteségek árán. Az ellentétes oldal azonban nem akadályozhatta meg azt, hogy a két szemben álló nép tisztelje egymás hősies helytállását. A honvédelmi miniszter kiemelte: „áldozatuk a háború rettenetére, de egyben azokra az örök katonaerényekre is figyelmeztet, melyek minden nép legnemesebb hagyományaihoz tartoznak.”
 
A közös megemlékezés azt is jelzi, hogy a háborúnak nincs helye soha többet országaink között, de megbecsüljük a katonahőseinket, bármelyik oldalon is harcoltak – zárta beszédét Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A megemlékezésen résztvevő országgyűlési képviselőkből álló delegáció nevében Kövér László házelnök helyezett el koszorút és rótta le kegyeletét az Osztrák-Magyar Monarchia olasz hadszíntéren elhunyt több mint tízezer katonájának földi maradványait őrző síremléknél.
 
Az Országgyűlés elnöke az emlékkönyvbe lejegyzett soraiban megköszönte „a nemes olasz nemzetnek, hogy kegyelettel megőrizte hőseink és áldozataink sírhelyét, és olyan időkben is hű volt hozzájuk, amikor Magyarországon egy istentelen és embertelen diktatúra - egy új háborúra készülve - el akarta törölni az emléküket." Ez a hely legyen örök figyelmeztetés: a háború nem hozhat megoldást semmire. Nyomában halál és pusztulás jár. Teljesedjen be rajtunk a mondás: „ha békét akarsz, emlékezz a háborúra!" - fogalmazott a házelnök. Guido Crosetto, olasz védelmi miniszter az eseményen elmondta: a hely népe számára is különleges, a nap pedig nemcsak az olaszok ünnepe, hiszen azon a vidéken olaszok és magyarok estek el és találtak közös végső nyughelyre, mára pedig az emlékezés és a barátság helyszínévé vált.
 
Forrás: honvedelem.hu
(2023.09.07.)