Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13MAGYARORSZÁG MODELL SZERBIA SZÁMÁRA

Magyarország modell Szerbia számára – mondta Aleksandar Vucic szerb államfő csütörtök este a Budapesti Demográfiai Csúcs alkalmából tartott gálavacsorán. További támogatásokat kell biztosítani a hagyományos értékek védelméért – szögezte le a szerb elnök.
 
 
Novák Katalin köztársasági elnök házigazdaként azt emelte ki, hogy a két országot stratégiai partnerség fűzi egymáshoz.
 
A szerb államfő hangsúlyozta, sokat tanultak Magyarországtól, és köszönik az elkötelezettséget, a Szerbiának nyújtott támogatást.
 
A magyar köztársasági elnök úgy fogalmazott: „Aleksandar Vucic a kezdetektől velünk van. Magyarország és Szerbia mostani viszonya jól mutatja, miként volt képes a két ország túllépni a történelmi tragédiákon és eseményeken, és példamutató módon összefűzni erőit.”
Hozzátette: közös reményük, hogy képesek lesznek megfelelni a demográfiai kihívásoknak.
 
A szerb államfő a kétnapos budapesti tanácskozással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Szerbia nagyon rossz helyzetben van, de talán mégsem annyira, mint néhány évvel ezelőtt.
 
„Növeltük az anyáknak, illetve a gyerekek után járó pénzügyi támogatást, ami az elmaradottabb, szegényebb régiókban hozott eredményeket, a nagyvárosokban azonban sajnos nem sikerült előrelépnünk a demográfiai mutatókban” – mondta.
 
Aleksandar Vucic szerint további támogatásokat kell biztosítani a családok, a hagyományos értékek védelméért. A demográfiai csúcson csütörtökön elhangzott beszédek, köztük Novák Katalin felszólalása is ebbe az irányba mutatott – mondta.
 
Hozzátette, jelentős figyelmet kell fordítani arra a harcra is, amelyre a közösségi médiában tapasztalható negatív tendenciák miatt van szükség. Egy példát említve különösnek nevezte, hogy egy macska vagy egy kutya több like-ot kap, mint egy kisgyerek.
 
A szerb államfő azt mondta, új utakra, elgondolásokra van szükség, hogy áttörést lehessen elérni, ezért ajánlja mindenkinek a mostani, már ötödik alkalommal megszervezett budapesti konferenciát.
 
„Brüsszeli programom miatt csak késve tudtam Budapestre érkezni, de rögtön találkoztam Orbán Viktor miniszterelnökkel” – mondta.
 
„A szerb-magyar kapcsolatok minden tekintetben történelmi csúcsponton vannak” – jelentette ki, hozzáfűzve, sokat tanulnak a magyar emberektől, „követendő modell számunkra, amit Magyarország tesz”.
 
Aleksandar Vucic szerb elnök beszél az V. Budapesti Demográfiai Csúcs résztvevői tiszteletére rendezett díszvacsorán a Magyar Zene Házában 2023. szeptember 14-én. MTI/Bruzák Noémi
Forrás: hirado.hu
(2023.09.15.)