Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Ki gondolná? Ukrán parancsnok : a nyugati kiképzők taktikái az ukrán katonák halálát okozzák

A nyugati kiképzők által tanított taktikák az ukrán katonák halálát okozhatják a kijevi 78. ezred különleges erők egyik parancsnoka szerint, aki a Financial Times című lapnak nyilatkozott.

“Ha csak azt csinálnám, amit [a nyugati katonák] tanítottak nekem, már halott lennék” – mondta a Szulejmán néven bemutatott ukrán katona a lapnak, hozzátéve, hogy korábban amerikai, brit és lengyel katonákkal képezték, akik “néhány jó tanácsot”, de néhány “rossz tanácsot” is adtak.
 
A parancsnok kifejtette, hogy a nyugati kiképzők által tanított módszerek némelyike, például az árkok kiürítése, az ukrán katonák halálához vezetett volna.
 
“MONDTAM NEKIK: ‘SRÁCOK, EZ MEG FOG MINKET ÖLNI'”.
 
Közben Michael Kofman és Rob Lee katonai elemzők a Financial Times által idézett jelentésben azt állították, hogy Kijev sikertelen nyári ellentámadásának egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy a csapatok öt hetes kiképzése “túl rövid” volt.
 
Külön megjegyezték, hogy a kiképzők “rosszul értették”, hogy az ukrán hadsereg jellemzően hogyan harcol, valamint a “működési környezetet”, ami “hamis elvárásokhoz, helytelen tanácsokhoz és tisztességtelen kritikákhoz vezetett nyugati hivatalos körökben”.
 
Kofman és Lee arra is rámutatott, hogy a harctér nehéz körülményei – például a kiterjedt aknamezők, erődítmények és lebegő drónok – lehetetlenné tették volna, hogy az ukrán erők kövessék a NATO doktrínáját, a kombinált fegyveres hadviselést, amely a gyalogság, a páncélosok, a tüzérség és a légvédelem összehangolt fellépését feltételezi.
 
Ehelyett az elemzők arra a következtetésre jutottak, hogy a kijevi erők a legjobban “kis, nagy manőverezőképességű rohamegységekben” tudnak harcolni, de nehezen képesek egy század (200 fő) vagy akár egy szakasz (20-50 fő) szintje feletti műveletek végrehajtására.
 
Kijev ellentámadása június elején indult, és a nyugati média széles körben úgy népszerűsítette, mint Ukrajna számára áttörést jelentő pillanatot az Oroszországgal zajló konfliktusban. A nagy felhajtás ellenére azonban a hadművelet végül nem hozott jelentős területszerzést, és súlyos veszteségeket okozott az ukrán erők körében.
 
Vlagyimir Putyin orosz elnök a hét elején kijelentette, hogy becslések szerint Kijev több mint 71 00 katonát és 543 harckocsit veszített az ellentámadás kezdete óta – olyan veszteségek, amelyek arra utalnak, hogy az ukrán vezetés “mindenáron” eredményt akart elérni, és nem törődött saját polgárainak életével.
 
 
Forrás: oroszhirek.hu
(2023.09.16.)