Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Von der Leyen látogasson el Lampedusára, tapasztalja meg a migráció miatti áldatlan állapotokat

Az Olaszországba illegálisan belépő migránsok feltartóztatását, ellenőrzött táborokban elhelyezését és kiutasítását jelentette be Giorgia Meloni miniszterelnök, aki péntek esti videóüzenetében európai tengeri misszió elindítását kérte az észak-afrikai indulások leállítására. Meloni elmondta: levelet írt Ursula von der Leyennek az Európai Bizottság elnökének, arra kérve, hogy keresse fel Lampedusát, és személyesen tapasztalja meg az illegális tengeri migráció miatt a szigeten kialakult helyzet súlyosságát.

Giorgia Meloni a felvételen összefoglalta, hogy az általa vezetett jobbközép kormány milyen szigorításokkal kívánja orvosolni a miniszterelnök szerint fenntarthatatlanná vált migrációs helyzetet.
 
Bejelentette, hogy levelet írt Ursula von der Leyennek az Európai Bizottság elnökének, kérve őt, keresse fel Lampedusát, hogy személyesen tapasztalja a migráció dél-európai kapujaként működő szigeten kialakult helyzet súlyosságát.
 
Giorgia Meloni célként jelölte meg, hogy az Európai Bizottság felgyorsítsa a Tunéziával nyár közepén kötött megállapodás megvalósítását az észak-afrikai országnak ígért európai források mielőbbi átutalásával. Hangoztatta, hogy a Tunéziának Brüsszel által ígért 250 millió eurót még nem utalták át.
 
Meloni levelet küldött az Európai Tanácsot vezető Charles Michelnek is annak érdekében, hogy a szervezet októberi ülésén a migráció kerüljön napirendre.
 
Giorgia Meloni elmondta, az ülésen azonnali európai misszió elindítását fogja kérni az észak-afrikai partoktól induló hajók leállítására.
A kormányfő bejelentette, hogy az utóbbi hetekben rekordot döntő migrációs áramlat miatt rendkívüli intézkedéseket kívánnak bevezetni. A hétfői kormányülésen módosítják az illegális bevándorlók feltartóztatására vonatkozó szabályokat: az országba törvénytelenül belépők esetében 18 hónapra emelik a zárt táborba zárásuk idejét.
 
Mivel jelenleg nincsen elegendő hely, a védelmi tárca feladata lesz új táborok létesítése a kevéssé lakott, jól ellenőrizhető térségekben. A bevándorlók az itteni központokban adhatják be az esetleges menedékkérelmet, és csak ennek pozitív elbírálása után hagyhatják el a tábort.
 
A menekült státuszban nem részesülőket pedig kitoloncolják.
Giorgia Meloni bejelentése szigorítás, mivel a mostani gyakorlat szerint az olasz partokra érkezők többségét automatikusan menedékkérőkként kezelik, és kérelmük elbírálásáig szabadon mozoghatnak az országban.
 
Giorgia Meloni azokhoz is fordult, akik illegálisan akarnak belépni Olaszországba. Azt üzente nekik, „nem éri meg emberkereskedőkre bízni magatokat, mivel sok pénzt kérnek, olyan csónakokra tesznek, amelyek nem alkalmasak a tengeri átkelésre, és ha illegálisan léptek be Olaszországba visszatartunk benneteket, és kitoloncolunk, a mi helyzetünkben nem tehetünk másképpen”.
 
Az olaszoknak azt üzente, kormánya nem gondolta meg magát, teljesíti a migrációra vonatkozó választási ígéreteit, vagyis az illegális bevándorlás teljes leállítását. Ehhez azonban időre és türelemre van szükség, főleg, ha egyesek „ideológiai érdekekre” hivatkozva akadályozzák a jobbközép munkáját – fogalmazott.
 
Forrás: hirado.hu
(2023.09.16.)