Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Ligeti Dániel bravúrgyőzelemmel egy lépésre az olimpiai kvótától

A szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában szereplő Ligeti Dániel az utolsó két percben bravúros akciókat bemutatva hátrányból fordított és megnyerte vigaszági mérkőzését, így a bronzéremért és az olimpiai kvótáért léphet szőnyegre a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajokság vasárnap esti programjában.

A szombathelyiek ötszörös Európa-bajnoki dobogós versenyzője szombaton három mérkőzést vívott és ezeken, a negyeddöntőjének utolsó két percét leszámítva, szinte tökéletesen birkózott. A türkmén Zjamuhammed Szaparovot 5-0-ra, az üzbég Szardorbek Holmatovot pedig technikai tussal, 11-0-ra verte, majd az irániak 2021-es vb-győztese, Amir Hosszein Zare ellen a negyedik perc végén 4-1-es előnybe került. A folytatásra azonban elfogyott az ereje és végül 11-4-re kikapott.
 
Az iráni aztán az elődöntőben legyőzte a törökök sztárját, a címvédő Taha Akgült, így vigaszágra segítette a magyar nehézsúlyút is, akinek a vasárnap délelőtti programban egy meccset kellett nyernie a helyosztóhoz. Az az egy meccs viszont a lehető legnehezebbnek ígérkezett. Ugyanis Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány, és Ligeti edző öccse, Richárd is elmondta szombaton, hogy vasárnap szinte biztosan a fehérorosz Dzjanisz Hramjankov lesz a rivális, akitől a Haladás kiválósága legutóbb kikapott.
 
Az első menetben sokáig nem mutatták meg valós tudásukat a felek, a meddő állóharcot pedig a fehérorosz figyelmeztetésével törte meg a mérkőzésvezető, ám Hramjanov a következő fél percben sem tudott akciót csinálni, így Ligeti került előnybe (1-0). A szakasz utolsó percében aztán Hramjanov kezdeményezőbbé vált, egy szép indításból levitte a magyar sportolót és mögékerült (1-2), amivel előnnyel mehetett pihenni.
 
Amilyen rosszul zárult az első három perc, olyan rosszul indult a második, legalábbis annak az első percében Hramjanov egyértelműen meggyőzőbbnek tűnt és egy kiléptetéssel 3-1-re növelte előnyét. Talán a fehérorosz ekkor már nyeregben érezhette magát kissé, Ligeti Dániel viszont még korántsem tekintette lezártnak a csatát, intenzívebb birkózásra váltott és a második perc elején fejlefogásból lábra ment és levitte Hramjanovot (3-3). Ezzel már ő volt kedvezőbb helyzetben, a fehérorosznak pedig menni kellett előre, de indításait Ligeti rendre védte, majd a meccs utolsó percének elején ismét le tudta fogni Hramjanov fejét, onnan pedig újra ki tudta venni a lábát és mögékerült (5-3), szinte lemásolta korábbi akcióját, de ezúttal egy pörgetést is bemutatott (7-3), amivel gyakorlatilag lezárta az összecsapást.
 
„Előzetesen sokat beszéltünk Bánkuti Zsolttal és öcsémmel, hogyan lehetne megnyerni ezt a meccset, mert nem akartam, hogy ez legyen karrierem utolsó világbajnoki meccse és sikerült. Benne vagyok a világ hat legjobb nehézsúlyú birkózójában, innentől bármi történik, elégedett leszek” – mondta a vegyeszónában néhány perc pihenést követően a 33 éves klasszis, aki a 18 órakor kezdődő helyosztók során a riói olimpiai bajnok Taha Akgüllel csap össze a bronzéremért, és ha kikap, akkor a program legvégén a másik bronzmeccs vesztesével mérkőzik meg a párizsi kvótáért.
 
A szabadfogásúak 92 kilogrammos kategóriájában szereplő Juhász Balázs győzelemmel kezdett, fordulatos meccsen verte a kínai Szun Hsziaót. A mérkőzés első menetének feléig meddő állóharcot vívtak a felek, majd a kínait figyelmeztették passzivitásért, amire ő azonnal lábra támadt és kiléptette riválisát (0-1). A folytatásban is a kínai volt a kezdeményezőbb, de a szakasz hajrájában mégis Juhász csinált akciót egy nagyon szép levitellel (2-1). A második három percet egyértelműen Szun kezdte jobban, többször is megindult lábra, s ezek egyikéből sikerült mögékerülnie (2-3), így fordított. Juhász Balázs ezek után fokozatosan átvette a kezdeményezést és a meccs utolsó percére fordulva egy energikus páros lábratámadással ledöntötte a kínai birkózót (4-3), aki aztán összecsapás végéig folyamatosan támadott. Szun egyszer ki tudta léptetni Juhászt és egyenlített, de a 4-4 a nagyobb értékű akciók miatt a magyarnak kedvezett, aki az utolsó másodpercekben megőrizte előnyét és bejutott a nyolcaddöntőbe.
 
A szabadfogásúak 74 kilogrammos kategóriájában szereplő Kuramagomedov Murad másfél perc alatt győzött nyitómérkőzésén. A dagesztáni származású sportoló a 45 fős mezőny hetedik kiemeltjeként a selejtezőben nem lépett szőnyegre, a legjobb 32 között kezdett a brazil Cesar Alvannal, aki nem bizonyult komoly ellenfélnek számára. A júliusi budapesti rangsorversenyen győztes Kuramagomedov óvatosan kezdett, egy ideig csak méregette riválisát, majd közel egy perc után kivette Alvan lábát, mögékerült (2-0). Lent aztán néhány másodpercig kereste a megfelelő fogást, amíg sikerült riválisa jobb kezét hozzáfognia a testéhez, így gyakorlatilag ellenállás nélkül pörgethette a brazilt, egészen addig, amíg el nem érte a technikai tushoz szükséges 10-0-ás eredményt.
 
A szerb fővárosban kategóriánként öt, összesen pedig 90 olimpiai kvóta talál gazdára. Minden ötkarikás súlycsoportban a négy érmes, illetve a két ötödik különcsatájának győztese szerez indulási jogot hazájának a jövő évi játékokra.
 
 
Forrás: m4sport.hu
 
(2023.09.17.)