Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Marco Rossi portréjával bővült a Hetedhét Hungarikon kiállítás

Rossi úgy fogalmazott, nem remélte, hogy az Aranycsapat tagjaival együtt mutatják be portréját. A legendás csapat tagjai - különösen Puskás Ferenc - idolok, példaképek voltak, és azok mai napig is.

A magyar állampolgárságot kapott labdarúgó szövetségi kapitány Marco Rossi portréjával bővült a Hetedhét Hungarikon kiállítás a szegedi Fekete házban, Ördögh László festőművész alkotását pénteken helyezték el a tárlaton.
 
A labdarúgóedző sípját ajánlotta föl a kép elkészítéséhez. Ördögh László festőművész Veni Vidi Vi(n)ci című portréja a mesterséges intelligencia bevonásával készült (Leonardo da Vinci az Anghiari csata című képének inspirációja nyomán).
 
A szövetségi kapitány portréjának "falszomszédai" a december végéig látogatható tárlaton az Aranycsapat tagjainak relikviái; Puskás ballábas cipője, Grosics és Zakariás meze, Czibor ereklyéi és a 6-3 sípja.
 
Marco Rossi úgy fogalmazott, nem remélte, hogy az Aranycsapat tagjaival együtt mutatják be portréját. A legendás csapat tagjai - különösen Puskás Ferenc - idolok, példaképek voltak, és azok mai napig is. Úgy érzi, ez az elismerés túl sok, talán meg sem érdemli még.
 
Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója elmondta, a Kárpáti Tamás gyűjteményét bemutató Hetedhét Hungarikon című tárlatot nagyon szeretik a szegediek, májusi megnyitása óta több mint hétezren látták.
 
  A kiállításon bemutatott alkotások alapja egy-egy használati tárgy, melyet az tesz különlegessé, hogy egy híres emberhez köthető. Ezekből kortárs művészek készítettek képzőművészeti alkotásokat, így váltak "hungarikonná" - közölte a muzeológus.
 
Móra Ferenc Múzeum helytörténeti kiállítóhelyén látható többek között gróf Széchenyi üvegtálkája, Rubik Ernő kockája, Cziffra György kottáskönyve, Cseh Tamás magnója, Ruttkai és Latinovits cserépangyalkája, Garas Dezső Minarik-kalapja, Tandori Dezső sapkája, Örkény István zsebórája, Amerigo Tot mintázófája, Barcsay Jenő ecsetje, Taróczy Balázs teniszütője, Papp Laci bokszkesztyűi, illetve az azokból készült szobrok, installációk.
 
A portréavatást megelőző este Marco Rossi életrajzírójával, Gáll Andrással beszélgetett a Napfény Műteremház "hungarikonokat" bemutató sorozatán. A pénteki avatást követően pedig a Grosics Akadémiát alapító Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök meghívásának eleget téve ismerkedett meg a Szent Gellért Fórum létesítményeivel.
 
A Móra-múzeum összegzése szerint Marco Rossi személyében - Bicskei Bertalan 2001-es szegedi közönségtalálkozóját követően - csaknem negyedszázad után látogatott Szegedre hivatalban lévő labdarúgó szövetségi kapitány.
 
Az egyik legemlékezetesebb szövetségi kapitányi látogatás akkor történt Szegeden, amikor a legendás Aranycsapattal érkezett a dél-alföldi városba Sebes Gusztáv 1955-ben. Járt a csongrádi megyeszékhelyen az elmúlt évtizedek tekintélyes szövetségi kapitányai közül Baróti Lajos, Illovszky Rudolf, Mészöly Kálmán és Mezey György is.
 
A magyar állampolgárságot kapott labdarúgó szövetségi kapitány Marco Rossi portréja, Ördögh László festőművész alkotása, amellyel bővült a Hetedhét Hungarikon kiállítás a szegedi Fekete házban 2023. október 6-án. MTI/Lehoczky Péter
Forrás: mti.hu
(2023.10.07.)