Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A hazaszeretet kiemelkedő példáját mutatja be a Szent László hadosztályra emlékező felvidéki tárlat

Oroszkán a legújabb tárlat elsősorban annak a Szent László hadosztálynak állít emléket, amely 1945. március végéig a magyarországi északi frontszakaszt védte halált megvető bátorsággal – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára.

Potápi Árpád János csütörtökön megtekintette a helyi hadtörténeti múzeumban a magyar kormány támogatásával megvalósult új fejlesztéseket.
 
Az államtitkár elmondta: a legújabb tárlat elsősorban annak a Szent László hadosztálynak állít emléket, amely 1945. március végéig a magyarországi északi frontszakaszt védte halált megvető bátorsággal. Kiemelte: nagyon fontos, hogy a múzeum a kiállításon túl nagyon jól szemlélteti a magyar katonák mindennapjait, és ezzel az odalátogatóknak, a magyar gyerekeknek is megmutatja, hogy a magyar katonák milyen hősiesen küzdöttek még akkor is, amikor szinte értelmetlennek mutatkoztak a harcok.
 
Kifejtette: a nemzetpolitikai államtitkárság azért is tartja fontosnak a múzeum támogatását, mert ott a Felvidékről és az anyaországból is jelentős számban odalátogató magyar fiatalok megismerhetik felmenőik kiállását. Hozzátette: ugyanakkor a múzeum működése egyfajta híd a magyar–szlovák, illetve a közép-európai országok kapcsolatában is, hiszen egy olyan történelmi korszaknak állít emléket, amelynek mindannyian részesei voltunk.
 
A magyar kormány az elmúlt hat évben összesen közel 122 millió forinttal támogatta a múzeumot fenntartó polgári társulást. Potápi Árpád János az MTI-nek nyilatkozva elmondta: ebből az összegből számos fejlesztés valósult meg az utóbbi években. A legutóbbi, mintegy 50 millió forintos idei támogatásból kicserélték a múzeumnak otthont adó épület tetőzetét, és kisebb belső fejlesztéseket valósítottak meg. Korábban már a szabadtéri kiállítás területén térkövezett útvonalat alakítottak ki, magyar fejlesztésű digitális tárlatvezető rendszert, illetve többnyelvű honlapot készítettek,
 
legyártották a magyar hadiipar 39M típusú Csaba páncélautó makettjét, teljes formájúra változtatták és bővítették az I. és II. világháborús tárlatokat, valamint további újításokat is eszközöltek.
Az Oroszkai Hadtörténeti Múzeum 2008-ban jött létre, Zsákovics László kezdeményezésére. A helyi Zsákovics László, családjával együtt, önerőből saját házában már korábban gyűjtötte a világháborús relikviákat, amelyek azóta az ott egész évben megtekinthető kiállítás részei.
 
A múzeumban részben első világháborús, de főként a második világháború korára és helyi eseményeire összpontosító tárlatok tekinthetők meg.
 
A 35 év gyűjtését őrző, rendkívül bőséges kiállítási anyaggal rendelkező tárlatot elsősorban korabeli fegyverek és más hadieszközök alkotják. A múzeum gyűjteménye az egész Kárpát-medencében is egyedülállónak mondható, benne több tízezer, a második világháborúhoz köthető relikvia található.
 
Forrás: felvidek.ma
(2023.10.12.)