Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


György Réka a mai napig nem kapott választ a transzneműek szereplését kritizáló levelére

Amellett, hogy transznemű úszó szerepelt a női versenyzők között, még az öltözőjük is közös volt.

Tavaly márciusban nagy port kavart a volt magyar válogatott, György Réka nyílt levele. Az olimpikon úszó, nehezményezte az amerikai egyetemi sport (NCAA) szervezőinek politikáját a transznemű versenyzőkkel kapcsolatban. A szervezet ugyanis lehetővé tette, hogy Lia Thomas, a Pennsylvaniai Egyetem 22 éves transznemű úszója is indulhasson az egyetemek nemzeti bajnokságán Atlantában.
 
Az egyetemet két diplomával záró korábbi versenyző az M5-nek adott interjújában elmondta, az NCAA-nak küldött levelére a mai napig nem kapott választ, semmilyen szinten nem reagáltak rá és a szabályokon sem változtattak az elmúlt másfél évben.
 
“Utolsó évesként a legjobbamat akartam nyújtani, mindent beleadtam. Tudtam, hogy lesz egy olyan versenyző Lia Thomas személyében, aki a korábbi években férfiként indult, de ebben az évben engedik transzneműként a biológiai nőkkel versenyezni” – mondta György Réka, aki épp Thomas miatt maradt le a döntőről. Nem sokkal később döntött úgy, hogy felhagy az úszással.
 
György Réka az amerikai egyetemi sport (NCAA) szervezőinek döntését kritizálta.
“Ha megnézel egy biológiai férfi és egy biológiai női testet, a férfié mindig erősebb lesz. Az izomösszetétel, a magasság, az anyagcsere mind másképp működik. A legtöbb egyetemnek és versenyzőnek azt mondták, hajtsd le a fejed és nézz félre, de sokakat bántott, hogy valaki olyat támogattak, akinek nem lenne ott a helye” – mondta a korábbi úszó, akit az is felháborított, hogy Lia ugyan átesett egy kétéves hormonterápián, de a nemi műtéten még nem, és így is a többi biológiai nővel együtt öltözött.
Véleménye szerint nemzetközi szinten nagyobb a nyomás, a FINA jobban védi az úszókat. Ha még 12 éves kor előtt,biológiai férfiként átesel a nemátalakító műtéten és a hormonterápián a pubertás kort megelőzően, akkor versenyezhetsz a nők között. “Hogy az elkövetkezendő pár évben hogy fog alakulni nem tudni, de úgy tűnik az úszók egyelőre biztonságban vannak. De elképzelhető, az elkövetkezendő években egyre több ilyen eset lesz, és akkor a női sportnak megvannak számolva a napjai” – mondta a korábbi klasszis, aki bízik egy olyan döntésben, ami átlagosan körbefogja, megvédi a női sportolókat.
 
Forrás: m4sport.hu
(2023.10.13.)