Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Lezsák: addig lesz magyarság, amíg Petőfi szobrait, Szent István szobrait nem rombolják le

Máté István csongrádi szobrászművész tavaly novemberben, 70 évesen távozott az élők sorából. A csongrádi Városi Galériában szombaton nyílt Visszavonhatatlanul című emlékkiállítás a lakiteleki törzsanyagra épül, és különlegességét adja, hogy a képzőművészekben bővelkedő Máté család először mutatkozik be együtt, csoportos tárlaton. Ezt még a művész életében kezdték el szervezni, de a tragikus esemény közbeszólt. Felesége, Lantos Györgyi szobrászművész azonban elvállalta a kiállítást, kiegészülve a család többi művész tagjával.

Lezsák Sándort, az Országgyűlés alelnökét több évtizedes munkakapcsolat és barátság köti a művészházaspárhoz. Megnyitó beszédében örökké fénylő ikercsillagoknak nevezte őket, akik életüket, tehetségüket egymáshoz kötötték.
 
Fénykörükbe vonzottak, nem engedtek, az elmúlt több mint két évtizedben bekalandoztuk a Kárpát-medencét a lakiteleki Hungarikum Ligettől a székelyföldi Gelencéig és a lengyel Szentkereszthegyig. Zarándokút volt minden szoboravatás  – mondta Lezsák Sándor. Azt is elmesélte, milyen hatással volt rá, amikor az alkotóműhelyben megnézte a Mindszenty József bíborosról készülő szobrot, a lakiteleki keresztény szoborparkba került első alkotást. – Történelmi erőteret és históriás emlékezetünket is kitöltő, erősítő és fegyelmező művek születtek keze nyomán – fogalmazott az Országgyűlés alelnöke.
 
Nehéz egyedül itt állni. Pistával több mint ötven éve ismertük meg egymást, azóta 24 órában együtt éltünk. A munkába temetkezem, de mindig azt érzem, hogy itt van, nem ment el  – fogalmazott szerényen Lantos Györgyi.
 
Máté István köztéri alkotásai sok települést díszítenek, Tésik Attila fényképein ezek is megtekinthetők. Lantos Györgyi mellett Máté Hunor szobrász, Máté Márk képzőművész és Máté Fodor Beatrix grafikus munkái láthatók a családi tárlaton, november 4-éig.
 
Forrás: delmagyar.hu
(2023.10.16.)