Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Transz férfiakat biztatnak a szoptatásra Londonban, akkor is, ha épp hormonkezelést kapnak

Vagyis a transz személy fontosabb, mint a csecsemő egészsége.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat egészen megdöbbentő módon külön iránymutatást készített azoknak a transznemű személyeknek, akik a nemi átmenet során épp tesztoszteron-kezelést kapnak, hogy nőből férfivá váljanak, de közben szoptatják kisbabájukat.

Bár nem lehet tudni, hogy milyen következményei vannak a csecsemőre, ha az anya úgy táplálja őket, hogy közben tesztoszteront szed, az NHS mégis arra biztatja ezen személyeket, hogy folytassák a „mellkasi táplálást”, hívta fel rá a figyelmet a Voice of Europe hírportál.
 
Az NHS iránymutatása óriási felháborodást váltott ki a közösségi médiában. Egyrészt az abszurditása miatt – hiszen nehéz elképzelni, ahogy egy magát férfinak valló nő tesztoszteron-kezelés mellett még kisbabát is szül.
 
Másrészt azért, mert aggodalmat keltett a nők jogainak és a gyermekek jólétének védelmezői körében.
 
A GenderReceipts X-oldalon osztottak meg az NHS „Tesztoszteron és terhesség” című iránymutatását, amely megemlíti, hogy a tesztoszteron befolyásolhatja a tejtermelődést, ami potenciálisan lehetetlenné teheti a szoptatást.
 
Ezután azonban azt sugallja, hogy ha a „mellkasi táplálás” tesztoszteron szedése mellett lehetséges, akkor a tej nyomokban tartalmazhatja a hormont.
 
A GenderReceipts felteszi azt a kérdést, hogy az NHS egyáltalán hogyan ajánlhatja a szoptatást, amikor a transz-identifikált nők tesztoszteront szednek, mikor a gyermekre gyakorolt egészségügyi hatások ismeretlenek. Az NHS útmutatása szerint ugyanis „nem világos, hogy ez milyen hatással lehet a babára, ha egyáltalán van ilyen hatása”, ugyanakkor kiemeli annak fontosságát, hogy figyelembe kell venni a nemi diszfóriát tapasztaló egyén jólétét, amit kockáztathat, ha abbahagyja a tesztoszteron szedését.
 
Vagyis a transz személy „jóléte” fontosabb, mint a csecsemő egészsége.
 
A szülészeti ellátásban a befogadó nyelvezet használata egyébként már szintén vitákat váltott ki, többek között épp a „szoptatás” kifejezés „mellkasi táplálással” való helyettesítése.
 
 
Forrás: V4NA
(2023.10.16)