Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Zelenszkij utasította az újságírókat, hogy hallgassanak a korrupcióról

Maradjanak csendben a győzelemig! - Azt követően jött ez a felszólítás, hogy az ukrán sajtóban gyanúsan magas áron megvalósuló minisztériumi élelmiszer-beszerzésekről szóló hírek jelentek meg.

Az ukrán média, köztük a Dzerkalo Nedeli beszámolói szerint a védelmi minisztérium a piaci árnál két-háromszor magasabb áron vásárolt élelmiszert és ruházatot a katonák számára. A minisztérium például 17 hrivnyát (kb 177 forint) fizetett egyetlen tojásért és 22 hrivnyát (kb 220 forint) egy kilogramm burgonyáért, miközben a kijevi boltokban az említett áruk átlagára akkoriban 7 hrivnya (73 forint), illetve 8 hrivnya (81 forint) volt.
 
Mosztovaja főszerkesztő asszony kijelentette, hogy Zelenszkij kérését, miszerint a korrupció témáját kerüljék a médiában megjelenő kiadványokban, az ukrán sajtó talán megfontolta volna, ha Zelenszkij „kiegyensúlyozottan” mutatja be a témát, és kifejtette, hogy az ilyen témákról való tudósítás befolyásolhatja Ukrajna harcképességét.
 
„Elfogadnánk ezeket a feltételeket, ha az elnök azt mondta volna: „Itt van egy ember. Itt a telefonszáma. Ha megalapozott tényekkel rendelkeznek, kérem, adják át ennek a személynek, ő azonnal felveszi a telefont. És adjon nekünk egy hetet, hogy válaszoljunk. Ha egy héten belül nem érkezik reakció, hozza nyilvánosságra.”
 
Az ukrajnai korrupció kérdését többször felvetették újságírók és tisztviselők, mind az országon belül, mind Nyugaton.
 
A múlt héten az Európai Bizottság korábbi elnöke, Jean-Claude Juncker kijelentette, hogy Ukrajna valószínűleg nem fog tudni egyhamar csatlakozni az EU-hoz, mert „a társadalma minden szintjén korrupt”. Arra is felszólította Brüsszelt, hogy ne tegyen „hamis ígéreteket” az ukrán népnek, amely már most „nyakig ül a szenvedésben”.
 
Ukrajnát évek óta Európa legkorruptabb országai között tartják számon, és a Transparency International 2022-es korrupcióérzékelési indexében 180 országból a 116. helyen állt.
 
 
Forrás: MH, baon.hu
(2023.10.16)