Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Petőfi Sándor mellszobrával gazdagodott Tokaj, a hungarikumok földje

A Tokaji Pap Miklós Népfőiskola szervezésében október 14-én délelőtt Petőfi szobrát avatták föl Tokajban. Az iskolások színvonalas, zenés műsorát követően Koncz Zsófia miniszter-helyettes, Vári Fábián László Kossuth-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának vezetője köszöntötte az avatáson megjelenteket, majd Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke, világhírű költőnk életéről beszélt.

A katolikus szentelés és az evangélikus, református áldás is méltó hangulatot teremtett.
 
A szobrot Lantos Györgyi szobrászművész készítette, melyet a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Petőfi Irodalmi Múzeum, és a Magyar Kormány adományaként a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola kapott meg. A szobor alapkövét Makoldi Sándor szobrászművész, a fémmunkát Hutkai Henrik kovácsmester készítette, költségeket a Tokaji Pap Miklós Népfőiskola állta. Szobor érdekes alkotás, hiszen a Petőfi valós képének a dagerrotípiának, s Barabás Miklós idealizált Petőfi portréjának ötvözete.
 
Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselőjét büszkeséggel tölti el, hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából egy gyönyörű mellszobor avatására kerülhetett sor Tokajban. Megköszönte Lezsák Sándornak, a Nemzeti Fórum elnökének, hogy támogatta ezt a kezdeményezést és megtisztelte jelenlétével az avatóünnepséget.
 
Mankovits Tamás, a tokaji népfőiskolai központot fenntartó Magyar a Magyarért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik nélkül ez az ünnepség nem jöhetett volna létre. Reméli, hogy az a közterület, ahol a szobor áll, nemsokára Petőfi nevét fogja viselni.
 
Fotón balra: Lezsák Sándor, Koncz Zsófia és Vári Fábián László, jobbra Lantos Györgyi szobrászművész alkotása
 
Forrás: Mankovits Tamás, Lezsák Sándor és Koncz Zsófia közösségi oldala
(2023.10.17.)