Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Nemkívánatosnak minősítették a CEU-t Oroszországban

Oroszországban nemkívánatosnak nyilvánították a Soros György alapította Közép-európai Egyetemet (CEU) - közölte az orosz főügyészség sajtószolgálat hétfőn a TASZSZ hírügynökséggel.

"A főügyészség a hozzá beérkezett anyagok tanulmányozása alapján úgy határozott, hogy az úgynevezett oktatási célú nemkormányzati szervezet, a Central European University (Ausztria) tevékenységét Oroszországban nemkívánatosnak nyilvánítja" - hangzott az indoklás.
 
A főügyészség szerint a CEU hivatalosan deklarált céljai között szerepel a "nyílt társadalom és a demokrácia" értékeinek előmozdítása Közép- és Kelet-Európa országaiban, valamint a volt Szovjetunió köztársaságaiban, ám valóságban "erőfeszítései jelenleg az Oroszországi Föderáció különleges hadműveletének és politikai vezetésének lejáratására összpontosulnak".
 
A hatóság kifogásolta, hogy az egyetem számos olyan oktatási programot indított, "amely szándékosan leértékeli és eltorzítja az orosz állam történelmét, lekicsinyli a kiemelkedő orosz tudósok, írók, kulturális személyiségek érdemeit, és hamis állításokat hirdet, amelyek szerint Oroszország bűnös a világ összes kataklizmájában, ami nyilvánvalóan nem felel meg a valóságnak".
 
Az indoklás értelmében ezekből a programokból kizárják az olyan szakértőket, akik bármilyen orosz állami intézménnyel kapcsolatban állnak, vagy akik a "különleges hadműveletet" támogatják. A képzési programok középpontjában Oroszország állítólagos ukrajnai "háborús bűneire", az "orosz propagandára" és a különleges hadműveletet támogató orosz állampolgárok "másodrendűségére" vonatkozó kijelentések állnak. A főügyészség azt állította, hogy a CEU kádereket toboroz a globális oroszellenes médiakampányhoz.
 
Az orosz igazságügyi minisztérium az EastCham Finland, a Hudson Institute és az Egyesült Államokban bejegyzett Szabad Burjátföld Alapítvány nemkormányzati szervezetet is felvette a nemkívánatos szervezetek nyilvántartásába.
 
Forrás: MTI
(2023.10.16.)