Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A román csendőrség nem engedélyezte a kolozsvári magyarok fáklyás felvonulását

Az emlékezők fáklyákkal a kezükben vonultak volna a Házsongárdi temetőbe Dsida Jenő sírjához, majd innen a sétatéri 1956-os emlékműhöz. 1956 többek között azt üzeni az utókornak, hogy felül kell kerekednünk a közönyünkön, nem szabad hagynunk természetessé válni a visszaélést, például azt, hogy nem tarthatunk kültéri megemlékezést a kincses városban – hangzott el vasárnap az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján Kolozsvárt, az unitárius templomban rendezett megemlékezésen.

Az emlékezők fáklyákkal a kezükben vonultak volna a Házsongárdi temetőbe Dsida Jenő sírjához, majd innen a sétatéri 1956-os emlékműhöz. A csendőrségi tiltás miatt a programsorozat vasárnap délelőtt, 10.30 órakor kezdődött a sétatéri 56-os emlékműnél koszorúzással, amelyet 11 órától istentisztelet követett a belvárosi unitárius templomban.
 
1956 többek között azt üzeni az utókornak, hogy felül kell kerekednünk a közönyünkön, nem szabad hagynunk természetessé válni a visszaélést, például azt, hogy nem tarthatunk kültéri megemlékezést a kincses városában – hangzott el vasárnap az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján Kolozsvárt rendezett megemlékezésen.

Arra, hogy történtek egyik fele, jelesül a fáklyás felvonulás lefújása, a rendvédelmi szervek inkompetenciája még sincs rendjén, arra Kerékgyártó Imola evangélikus-lutheránus lelkész is rámutatott prédikációjában.
Elmondta, a hatvanhat évvel ezelőtt kirobbant forradalom idején elhangzott szavak, célkitűzések ma sem vesztették aktualitásukat, a jelenkor társadalmára például ma is veszélyt jelent a közöny, a passzivitás. A lelkész szerint elsősorban saját kényelmünkön kell felülkerekednünk.
 
„Beletörődünk helyzetekbe, ami nem jó, mert természetessé válik a visszaélés. Márpedig nem jó, ha természetessé válik, hogy nem tarthatunk kültéri megemlékezést vagy hogy megszólnak az utcán, ne beszéljünk magyarul” – hangsúlyozta Kerékgyártó Imola, ’56 egyik legfontosabb üzenetének, kihívásának nevezve, hogy vállaljuk-e a rendkívüli cselekedetek megtételét.
 
Grezsa Csaba, Magyarország kolozsvári főkonzulja a magyarság ezeréves történelmének jóformán egyetlen világraszóló eseményének nevezte az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, amikor a szovjet tankokkal szembeszálló pesti srácok megteremtették a nemzeti függetlenség alapjait.
Idén a csendőri tiltás miatt elmaradt a fáklyás menet, szavalattal és koszorúzással tisztelegtek a hősök emléke előtt az '56- os emlékműnél a Sétatéren • Fotó: Rostás Szabolcs

 
Forrás: kronika.ro
(2023.10.23.)