Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Közeleg az óraátállítás - a magyarok többsége viszont szabadulna tőle

Október 29-én hajnali 3-kor hajnali 2-re kell visszaállítani az órát. Az utóbbi években minden ősszel és tavasszal téma az óraátállítás eltörlése. A kérdéssel már az EU is többször foglalkozott, de más ügyek miatt mindig elmaradt a döntés.

A penzcentrum.hu az idén ősszel egy kérdőíves kutatás kereti között felmérte a magyarok hozzáállását, és nem meglepő módon a magyarok 88%-a már szeretne megszabadulni a minden tavasszal és ősszel ránk váró tologatástól. Többen pedig jelezték, hogy hetekig nem tudják kiheverni a szervezetük az átállítás utáni zavart.
 
A COVID járvány előtt eredetileg az uniós tagállamok 2021-ig kaptak időt, hogy döntsenek róla, téli vagy nyári időszámítást fognak-e használni a jövőben, ha eltörölték az óraátállítást. De a pandémia miatt tovább húzódott a helyzet, így a határidőt kitolták 2024-ig. Azóta viszont az orosz-ukrán háború ismét tolódni látszik a határidő.
 
A portál úgy értesült, hogy legkorábban 2025-ben vdönthet az Európai Unió az óraátállításról.
 
A penzcentrum.hu felmérésében arra is kíváncsi volt, hogy vajon a válaszolók melyik időzónát preferálnák? Ebben a kérdésben azonban már eléggé megoszlottak a vélemények; 46% szerint a nyárit, míg 35% szerint a télit kéne megtartani. Ugyanakkor egy 2021 év eleji kormányinfón Gulyás Gergely kancellária miniszter azt mondta, hogy az lenne az előnyös, ha az EU tagországai egységesen döntenének és ahhoz tudna igazodni az ország.
 
Bár az internetes újság szerint nincsenek egyértelmű tudományos eredmények az óraátállítás egészségre gyakorolt hatásairól, de annyi biztosan tudható, hogy valóban megterhelő az emberi szervezet számára. Ugyanakkor az átállítás mellett szól, hogy ezzel több esély marad az estébe elnyúló szabadidős programokra, amik viszont jó hatással vannak az egészségre. Ellenben az óraátállítás ellen szól az, hogy ilyenkor megnő a közlekedési balesetek száma is.
 
Forrás: infostart.hu
(2023.10.24.)