Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Lezsák Sándor: az erdélyi származású Kátay Zoltán a fegyverrel harcoló névtelen hősök közé tartozik

Október 22-én emlékeztek a 67 esztendővel ezelőtt történekre, és a forradalom névtelen hőseire Lakiteleken. A Templom parkban tartott eseményen adták át a Kátay Zoltán hagyatékából alapított Kátay-ösztöndíjat.

A megemlékezőket elsőként Madari Róbert polgármester köszöntötte. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, 1956 nemcsak a háborút és a harcot jelenti, hanem az összefogást is. A fiatalok és idősek, katonák és civilek, fővárosiak és vidékiek, értelmiségiek és fizikai munkások egyaránt részt vettek a forradalomban. Példájuk mindig emlékeztessen bennünket arra, hogy az egység ereje hihetetlen dolgokat képes elérni. A történelem arra is tanít bennünket, hogy a béke és a szabadság értékeit soha ne vegyük magától értetődőnek – fogalmazott a településvezető.
 
Ezt követően Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség képviselője idézte fel, hogy 34 éve ünnepelnek a Templom parkban felállított kopjafánál a lakitelekiek. Azt is összegezte, hogy az elmúlt több mint három évtizedeben milyen jeles személyiségek mondták el az 56-os eseményekkel kapcsolatos gondolataikat.
 
Az Eötvös iskola nyolcadikosainak műsora után Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója mondott ünnepi beszédet. Mint fogalmazott, a népfelkelés, a forradalom és a szabadságharc hármas folyamata határozza meg azt az időszakot, amit egyszerűen csak 56-nak nevezünk. Ötvenhat egy olyan kifejezés, amely hosszú ideig tiltott szó volt ebben az országban. 1956-ban egy megtört gerincű nép ismét nemzetté vált. Ez a legnagyobb üzenete 1956-nak – mondta a főigazgató.
 
Nagymihály Zoltán kapta idén a Népfőiskola Alapítvány Kátay-ösztöndíját
 
Az erdélyi származású Kátay Zoltán azok közé a névtelen hősök közé tartozott, akik fegyverrel harcoltak a forradalom győzelméért. A szabadságharc leverése után a fiatalember Svédországba menekült, ahol minden idejét a cserkészmozgalomnak szentelte. Mivel családja nem volt, halála után teljes vagyonát a Lakitelek Alapítványra hagyományozta. A kurátorok úgy döntöttek, hogy a Kátay-hagyatékból ösztöndíjat alapítanak, melyből minden esztendőben egy-egy arra érdemes fiatal támogatnak. 2004-óta minden évben az 56-os megemlékezés keretében adják át az ösztöndíjat.
 
Az 56-os megemlékezésen adták át a Kátay-ösztöndíjat Lakiteleken
 
A Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának döntése alapján az idei díjazott Nagymihály Zoltán, történész, aki 2014 óra a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos munkatársa.
Kutató munkája mellett tudományszervezői minőségében a Rendszerváltó Archívum, majd Rendszerváltó Szemle című szakmai folyóirat főszerkesztője. Nagymihály Zoltán értékek mentén élő és alkotó történész. Harag és részrehajlás nélküli kutatói munkája mellett a közélet iránt érdeklődő értelmiségiként sosem hivalkodón, de mindig határozottan megvall olyan nemzeti és keresztény értékeket is, mint hit, a család és a magyarság összetartozása – hangzott el a méltatásban. Ezt követően Lezsák Sándorné Sütő Gabriella adta át a díjazottnak a 300 ezer forint összegű ösztöndíjat.
 
Fotó: Ujvári Sándor
Fotón: Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnöke, a térség parlamenti képviselője és Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója fejet hajt az 1956-os kopjafa előtt.
 
Forrás:baon.hu
 
(2023.10.24.)