Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Továbbra is szavatolt a Paksi Atomerőmű működése

Politikai nyilatkozatokkal lehet működtetni egy atomerőművet, hanem valóságos fűtőelemekkel

Újabb atomfűtőelem-szállítmány érkezett Oroszországból, ezúttal is a déli útvonalon, Bulgárián és Románián keresztül, ez idén már a harmadik szállítmány, így a jövőben is garantált a paksi atomerőmű működése - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Budapesten.

A Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország ellátásbiztonságához rendkívüli mértékben járul hozzá az atomenergia, a hazánkban megtermelt villamos áram felét Pakson állítják elő, ezzel fedezve az ország teljes felhasználásának mintegy harmadát.
 
Kiemelte, hogy minél nagyobb az atomenergia részaránya a nemzeti energiamixben, annál nyugodtabb lehet mindenki, hiszen annál inkább lehetséges a függetlenedés a nemzetközi piac "teljesen esztelen" ármozgásaitól.
 
Ezzel kapcsolatban jó hírnek nevezte, hogy idén harmadszor érkezett atomfűtőelem-szállítmány a Paksi Atomerőműbe, ezúttal is a déli útvonalon. Tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy a fűtőanyagot Oroszországból a Fekete-tengeren keresztül Bulgáriába szállították, onnan pedig vasúton, Bulgárián és Románián át érkezett meg Magyarországra, meglehetősen szigorú biztonsági előírások közepette.
  
Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a fűtőelem immáron Pakson van, s várja a majdani felhasználását.
  
"A Paksi Atomerőmű működése szempontjából megnyugtatóan hosszú időre áll már rendelkezésünkre a fűtőanyag a helyszínen" - fogalmazott.
  
Majd arra is kitért, hogy a fűtőanyag szállítása továbbra is folyamatos lesz a megkötött szerződéseknek megfelelően, szavatolva a Paksi Atomerőmű biztonságos, kiszámítható működését.
  
A miniszter kiválónak nevezte az együttműködést az orosz partnerekkel, mind a szállított fűtőanyagok minősége, mind a szerződés ütemezése szempontjából.
    "
És hogyha jól látom, akkor más közép-európai országok is - a komoly nyugati csábítások (.) ellenére - továbbra is szintén az orosz fűtőanyag szállítójával dolgoznak együtt" - mondta.
  
"Tehát ilyen az élet, s főleg az atomenergia, ott nem politikai nyilatkozatokkal lehet működtetni egy atomerőművet, hanem valóságos fűtőelemekkel" - szögezte le. "A nukleáris energia olyan terület, ahol sem a politikának, sem a geopolitikának, sem a szankcióknak semmiféle keresnivalójuk nincsen" - tette hozzá.
 
Forrás: gondola.hu
(2023.10.28.)