Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


Lezsák Sándor: a népi diplomácia segítségével erősödhet a nemzet

A népfőiskolai mozgalom a hétköznapi, ember és ember közötti kapcsolatokat próbálja erősíteni, tehát a népi diplomáciát. Az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy a mai, fenyegetett világban mindenki azt kérdezi, mi lesz itt? – A kérdés pedig teljesen jogos. Hiszen háborúk, migrációs válság pusztítja a világunkat. Egyetlen válaszunk lehet csak erre: mi leszünk itt! Ehhez pedig munka kell, közös gondolatok, célok kellenek.

Péntek délelőtt avatták fel a Kapocs Népfőiskola új tantermeit és szállásépületét a mórahalmi Babos tanyán. A „Babos kockának” becézett intézmény ünnepélyes átadása egyben a Humán Kapocs, Székelyudvarhely–Mórahalom Erasmus + projekt záró programja is volt.
 

Nehéz eligazodni ebben a világban, itt építkezni kell – mondta beszédében péntek délelőtt a mórahalmi Babos tanyán Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány elnöke. Az Országgyűlés alelnöke a Kapocs Népfőiskola új tantermének és szállásépületének átadására érkezett a homokháti településre pénteken.
 
Mi lesz itt?
 
A rendezvényen megjelentek más népfőiskolák képviselői nemcsak hazánkból, hanem a határon túlról, a Vajdaságból is. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy a mai, fenyegetett világban mindenki azt kérdezi, mi lesz itt? – A kérdés pedig teljesen jogos. Hiszen háborúk, migrációs válság pusztítja a világunkat. Egyetlen válaszunk lehet csak erre: mi leszünk itt! Ehhez pedig munka kell, közös gondolatok, célok kellenek. Ennek pedig az egyik szép példája a népfőiskolai mozgalom – fogalmazott. Lezsák hozzátette, 21 népfőiskola működik jelenleg a hálózatban, ahová nem könnyű bejutni, de a mórahalmi Kapocs Népfőiskolának az elsők között sikerült.
 
A népi diplomácia erősítése
 
Van feladatunk bőven, pályázatokat hirdetünk különböző közösségek számára, így támogatva őket, igyekszünk minél több erőforrást mozgósítani a testvértelepülésekkel való együttműködésre is, hiszen a népi diplomácia segítségével erősödhet a nemzet – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.
 
A népfőiskolai mozgalom a hétköznapi, ember és ember közötti kapcsolatokat próbálja erősíteni, tehát a népi diplomáciát.
 
Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere köszöntőjében elmondta, a magyar népfőiskolai hálózat életében ünnepi alkalom, amikor egy új, oktatási célokkal is bíró épületet avatnak.
 
Érték, hit és megmaradás

 
A Kapocs Népfőiskola nagyon sokat tanult és tanul a Lakiteleki Népfőiskolától. Igyekszünk megőrizni és tovább vinni a szellemiségét, a „lakiteleki csodát”. Vagyis három fontos dolgot: az értéket, a hitet és a megmaradást. A hagyományos értékek mentén létezni, tenni a dolgunkat, amelyhez a hit ad erőt. És ha van hit, erő és érték, akkor van esély a megmaradásra. A megmaradást közösségben kell megélni, értelmezni, hiszen a nyelv, a kultúra, a viselkedés összeköt bennünket másokkal. Ha mindezt meg tudjuk valósítani a Kapocs Népfőiskolán határon innen és túl, akkor megtettük, ami a kötelességünk – fogalmazott beszédében Nógrádi. Az ünnepélyes köszöntők után Kopasz István mórahalmi plébános Isten áldását kérte az épületekre, majd az ezt követő közös ebéd Mihálffy Béla országgyűlési képviselő üdvözlő beszédével vette kezdetét.
 
delmagyar.hu
(2023.10.30.)