Árpádsávos Zászló
„Nincs más testvérem, csak magyar.
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret s csak ő,
kivel a kenyeret megosztom”
(Dsida Jenő: Psalmus Hungaricus)
Székely Zászló
MAGYAR SZEMMEL
A MAGYAR ÚTON
A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.info
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13


A Csok Plusz minden eddiginél nagyobb támogatást jelent

A január elsején induló Csok Plusz minden eddiginél nagyobb támogatást nyújt a gyermeket vállaló házaspárok otthonteremtésében - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára kedden Szentendrén.

Vitályos Eszter, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője, felhívta a figyelmet arra, hogy jövőre újabb otthonteremtési támogatás segíti a gyermeket vállaló házaspárokat.
 
A Csok Plusz rendkívül kedvezményes, államilag támogatott hitel, amelyet a gyermekvállalást tervező, vagy az újabb gyermeket vállaló családok vehetnek igénybe első közös otthon vásárlásához, bővítéséhez vagy nagyobb közös otthon vásárlásához - ismertette, jelezve, ez 15-30 vagy akár 50 millió forintos összegben is igényelhető fix 3 százalékos kamattal.
 
A kormány azokat a családokat szeretné támogatni, amelyekben a feleség a 41. életévét még nem töltötte be, sőt 2025 végéig a 12. hetet betöltött várandósság esetén ennek betöltése után is igényelhető a Csok Plusz - hangsúlyozta.
 
Rámutatott arra, az első gyermek érkezésekor a szülők egy évig szüneteltethetik a hitel törlesztését, és a második, illetve minden további gyerek után 10-10 millió forinttal csökken majd a hiteltartozás.
 
A hitelprogrammal a reálisnak mondható lakáscélok elérését szeretnék elősegíteni, így az első közös otthon megszerzése 80 millió forintos, a nagyobb ingatlanba költözés vagy a bővítés 150 millió forintos összeghatárig támogatható - tette hozzá az államtitkár.
 
Kitért arra, a kedvezményes hitelprogramot az ország egész területén igénybe lehet venni, tehát nemcsak az ötezer fő feletti településeken, hanem a kistelepüléseken is. Utóbbiaknál így a gyermekáldást tervező házaspárok a Csok Plusz mellé akár a falusi családi otthonteremtési kedvezményt (csok), illetve az ehhez kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is felvehetik.
 
Vitályos Eszter elmondta, hogy 2024. január 1-jétől emelkedik a babaváró támogatás és a falusi csok összege is.
 
Kifejtette: a falusi csok összegét a kormány jelentősen, 50 százalékkal emeli. Használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén január elsejétől egy gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatás 1 millióra, két gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nő.
 
A falusi csok igénybevételének lehetőségére kijelölt kistelepülésen új családi ház építésére vagy vásárlására 2023-ban érvényben lévő összegek 2024-ben is elérhetőek lesznek. Egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermek esetén 2,6 millió, három vagy több gyermek esetén 10 millió forint igényelhető - tette hozzá.
 
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a babaváró támogatás január elsejétől a 30 év alatti nők számára 10 millióról 11 millió forintra emelkedik és továbbra is kamatmentes marad.
 
"Továbbra is mindent megteszünk azért, hogy a gyermeket vállalni kívánó családok elől a lehető legtöbb anyagi akadály elháruljon" - hangsúlyozta.
 
Vitályos Eszter szólt arról is, hogy a koronavírus-járvány, majd az ukrajnai háború és a "rá rossz válaszként adott brüsszeli szankciók" kedvezőtlen gazdasági hatásai a lakáspiacot sem hagyták érintetlenül. Az építési költségek és az ingatlanárak jelentősen nőttek elsősorban Budapesten és a nagyobb vidéki városokban, például Szentendrén, valamint a teljes budapesti agglomerációban, kisebb mértékben a falvakban, miközben a hitelezési kondíciók szigorodtak, így a lakáscélok megvalósítása a családok számára összességében nehezebbé vált.
 
A magyar kormánynak az elmúlt évek nehézségei ellenére is az a határozott célkitűzése, hogy Magyarországon minden vágyott gyermek megszülethessen, ezért minden olyan lehetőséget meg szeretne ragadni, amely a családok támogatását segíti elő - jelentette ki az államtitkár.
 
Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszél a január elsején induló Csok Pluszról, a gyermeket vállaló házaspárok otthonteremtési támogatásáról Szentendrén 2023. október 31-én. MTI/Kovács Attila
Forrás: MTI
(2023.10.31.)